Makaron bezglutenowy z krewetkami w kremowym sosie

Kampanie  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przepis na przepyszne danie dla wszystkich miłośników makaronów. Głównymi składnikami potrawy są makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej oraz krewetki. Jednak całe danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza wyjątkowym dodatkom tj. białe wino, chilli, mód i czosnek. Serdecznie polecam!

Prezentowane danie stanowi idealną propozycję na obiad lub pyszną przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy. Makaron z krewetkami najlepiej smakuje na ciepło, jest bardzo pożywny, ale co najistotniejsze szybko i sprawnie można go przygotować. W moim przepisie główną rolę odgrywa makaron bezglutenowy, wyprodukowany z mąki kukurydzianej oraz świeże krewetki, jednak nie wyobrażam sobie tego dania bez sosu ze śmietany i wina, czosnku i szafranu, które dodają potrawie nieopisanego aromatu.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

 

Czas przygotowania: ok. 30 min.

 

Porcja dla 2 osób.

 

Składniki

  • ½  opakowania makaronu spaghetti marki Sotelli

  • 400 g świeżych krewetek

  • 150ml białego wina

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 średnia papryczka chilli

  • oliwa lub olej do smażenia

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka mąki orkiszowej

  • duża szczypta szafranu

  • sól i pieprz do smaku

  • łyżeczka miodu

  • kilka listków bazylii

  • pomidorki koktajlowe

 

Przygotowanie

Makaron bez glutenu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy rozgnieciony czosnek, a gdy się zarumieni na patelnię dodajemy krewetki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy z każdej strony po ok. 2 min. Po tym czasie przekładamy krewetki do miseczki, a do oliwy i czosnku wlewamy białe wino oraz dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli.

 

 

Kiedy wino trochę odparuje, kolejnym krokiem jest dodanie śmietany. Koniecznie trzeba ją zahartować dodając do niej kilka łyżek gorącego wina z patelni i dokładnie mieszając.  Następnie wlewamy na patelnię połowę śmietany, a do drugiej połowy dodajemy mąkę orkiszową, mieszamy dynamicznie, aby nie powstały grudki i łączymy z pozostałym sosem, dzięki czemu lekko się on zagęści. Do smaku dodajemy szafran i miód.

Ugotowany makaron i krewetki wrzucamy do sosu, mieszamy aby smaki się połączyły i wykładamy na talerze. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.

 

Smacznego!

Polecane strony

Makaron bezglutenowy
Tutaj znajdziecie wysokiej jakości makarony bezglutenowe marki Sotelli.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady