Przechowywanie świeżych truskawek

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Świeże truskawki są owocem wyjątkowo nietrwałym. Dlatego, aby zachowały swój aromat, kształt i wartość odżywczą, musisz z nimi odpowiednio postępować. Oto kilka wskazówek.

Świeże truskawki

Kupując truskawki zwracaj uwagę, aby były zdrowe, suche i niepogniecione. Owoce zbierane w deszczu szybko pleśnieją i fermentują.

Przebrane truskawki ułóż na sicie i umyj pod niezbyt silnym strumieniem zimnej wody - ciepła sprzyja wymywaniu składników odżywczych. Najlepiej zanurzyć je w zimnej wodzie, potrząsnąć i wyjąć do osączenia. Umyte owoce odszypułkuj - nie zaleca się tego robić przed oczyszczaniem truskawek, bo wtedy łatwo chłoną wodę i tracą cenne składniki.

Umyte owoce zjedz w ciągu 3-4 godzin. Truskawki szybko się psują i w postaci całych owoców możesz je przechowywać w lodówce zazwyczaj nie dłużej niż dobę. Do przechowywania nadają się jedynie nieuszkodzone truskawki. Suche, nieumyte owoce najlepiej przełożyć wówczas do czystego koszyczka lub na tackę oraz umieścić w strefie przeznaczonej na owoce i warzywa. Owoce, których nie zjesz od razu możesz przeznaczyć na kompot lub zmiksować z cukrem, a powstały mus wlać do wyparzonych, suchych słoików i wstawić do lodówki (czas przechowywania ok. 2-3 dni).

W postaci zamrożonej możesz przechowywać truskawki maksymalnie przez 12 miesięcy - przed zamrożeniem dokładnie je umyj i usuń szypułki. Trzymaj je krótko w jak najniższej temperaturze na tackach tak, aby nie stykały się ze sobą. Do pojemników lub woreczków do mrożenia przesypuj truskawki już "podmrożone" - dzięki temu nie skleją się i nie stracą kształtu.

Warto wiedzieć:

  • mrożonych truskawek przeznaczonych do galaretek nie rozmrażaj do końca, ponieważ stracą jędrność;
  • aby konfitura lub dżem z truskawek dłużej zachowały kolor, dodaj do niej sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego;
  • truskawki często uczulają, dlatego ostrożnie wprowadzaj je do menu dzieci.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: