Przepisy na gorącą czekoladę

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Gorąca czekolada to najlepszy napój na długie zimowe wieczory - rozgrzewa i dodaje energii. Możesz ją przygotowywać na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami. Wypróbuj nasze przepisy.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada z wanilią

Składniki:

  • 10 dag czekolady deserowej;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka kakao;
  • laska wanilii;
  • skórka pomarańczy;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Kakao utrzyj z cukrem, zalej 1/4 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszaj i ostudź. W zimnym płynie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotuj z laską wanilii i skórką pomarańczy. Gdy mleko się zagotuje, usuń wanilię oraz skórkę pomarańczy.

Do gorącego mleka dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlej kawowy płyn i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotowy napój przelej do filiżanek.

Gorąca czekolada o smaku piernikowym

Składniki:

  • 500 ml mleka;
  • 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady;
  • 75 ml bitej śmietany;
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika;
  • 4 laski cynamonu.

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej mleko, dodaj przyprawę do piernika oraz połamaną na kawałki czekoladę. Zagotuj na małym ogniu, pilnując by mleko się nie przypaliło a całość dokładnie połączyła.

Do szklanek włóż po 2 laski cynamonu i wlej gorącą czekoladę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną.

Gorąca czekolada z nutką pomarańczy

Składniki:

  • 1 czekolada mleczna lub gorzka;
  • 200 ml śmietany kremówki 30%;
  • 100 ml mleka;
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego;
  • skórka otarta z połowy pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Śmietankę i mleko wlej do małego rondelka, a następnie podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę, likier oraz skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Gotowy napój podawaj w ogrzanych filiżankach.

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

Składniki:

  • 250 ml mleka;
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%;
  • 50 g gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku lub kawałek papryczki chili (do smaku);
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu.

Dodatki (opcjonalnie):

  • bita śmietana;
  • płatki chili, kakao, cynamon.

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier puder oraz świeżą papryczkę chili i korę cynamonu. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając (uważaj, by się nie zagotowało).

Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki i wsyp do bardzo ciepłego, ale niezagotowanego mleka. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Po chwili dodaj cynamon i chili w proszku lub płatki chili. Zagotuj, nie przerywając mieszania - ok. 7-10 minut.

Gotową czekoladę udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao lub cynamonem.

Gorąca czekolada z piankami marshmallows

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • kilka pianek marshmallows.

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dolewaj śmietankę, cały czas mieszając. Na końcu dodaj mleko i wsyp cynamon. Zagrzej, aż czekolada stanie się gorąca.

Gorący płyn przelej do filiżanek. Na wierzch połóż kilka pianek - pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszczą, nadając czekoladzie słodki smak.

Miętowa gorąca czekolada z bitą śmietaną

Składniki:

  • 600 ml mleka;
  • 200 ml śmietany kremówki 30%;
  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady;
  • 4 gałązki świeżej mięty;
  • 2 łyżeczki cukru pudru;
  • cukier do smaku (opcjonalnie);
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do rondelka i dodaj miętę. Podgrzewaj bardzo wolno, aż się zagotuje. Gotuj jeszcze 1 minutę, po czym zdejmij z palnika. Mleko przecedź przez gęste sito, aby pozbyć się gałązek mięty.

Czekoladę wrzuć do mleka i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Gotowy napój przelej do szklanek. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie nałóż na czekoladę (w takiej ilości, jak lubisz). Całość udekoruj listkami mięty.

Gorąca czekolada "Pinacolada"

Składniki:

  • 200 ml mleczka kokosowego;
  • 200 ml soku ananasowego;
  • pół tabliczki białej czekolady;
  • bita śmietana (może być w spray'u).

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej mleczko kokosowe z sokiem ananasowym. Dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.

Gorący napój przelej do szklanej i udekoruj bitą śmietaną. Możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Gorąca czekolada z rumem

Składniki:

  • 500 ml mleka;
  • 100 g ciemnej czekolady;
  • 2 łyżeczki miodu;
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 łyżeczka brązowego cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 2 łyżki ciemnego rumu.

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do rondla. Połam czekoladę na kawałki i dodaj do mleka, razem z laską cynamonu, miodem i cukrem. Całość gotuj na małym ogniu, do czasu kiedy czekolada się rozpuści.

Dodaj ekstrakt waniliowy oraz rum i wszystko razem wymieszaj. Wyjmij laskę cynamonu i przelej gorący napój do filiżanek.

Czekolada na gorąco z wiśniówką

Składniki:

  • tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady;
  • 500 ml mleka;
  • 2 łyżki cukru;
  • ok. 200 ml wiśniówki;
  • bita śmietana w spray'u lub 200 ml śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na kawałki - jedną kostkę zostaw do dekoracji, a resztę wrzuć do podgrzanego mleka. Dodaj cukier i mieszaj, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia, a następnie wrzenia.

Gorący napój przelej do filiżanek, dodaj wiśniówkę i zamieszaj. Udekoruj bitą śmietaną oraz startą czekoladą.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: