Przepisy na sałatki z ogórków kiszonych

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do różnych potraw. Można podawać je na różne sposoby, między innymi w formie pysznych sałatek. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów.

Sałatka z ogórków kiszonych i cebuli

Składniki:

  • 5 ogórków,
  • 2 cebule.

sos: 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka majonezu, 1/2 łyżeczki octu, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, a cebule w piórka.
  2. Składniki na sos łączymy razem, polewamy sałatkę i mieszamy.
  3. Sałatkę wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.

Sałatka z ogórków kiszonych i marchewki

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i marchew ścieramy na talarki, a cebulę bardzo drobno kroimy.
  2. Całość mieszamy z oliwą z oliwek.
  3. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z ogórków kiszonych, jajek i jabłek

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 2 jajka,
  • 2 jabłka,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżeczki majonezu,
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Jajka kroimy w drobną kostkę, a cebulę drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem.

Sałatka z ogórków kiszonych i papryki

Składniki:

  • 6 ogórków,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki żółtej,
  • 1/2 papryki zielonej,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę - wszystko mieszamy.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz olej.
  3. Sałatkę wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.

Sałatka z ogórków kiszonych i fasolki szparagowej

Składniki:

  • 30 dag ogórków,
  • 50 dag fasolki,
  • 6 jajek,
  • 1 por,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, po czym studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki kroimy w paski, a ugotowane na twardo jajka w grubą kostkę.
  3. Białą część pora kroimy w półplastry.
  4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  5. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.

Sałatka z ogórków kiszonych i ziemniaków

Składniki:

  • 6-8 ogórków,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy, a następnie studzimy i kroimy w plasterki.
  2. Ogórki płuczemy i kroimy w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy.
  3. Do dużej miski przekładamy ziemniaki, ogórki, szczypiorek, jogurt i majonez - wszystko mieszamy.
  4. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.

Sałatka z ogórków kiszonych i fety

Składniki:

  • 4 ogórki,
  • 3 pęczki pomidorków koktajlowych,
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 1 kostka sera typu feta,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a fetę kroimy w kostkę.
  2. Pomidorki kroimy na 4 części, a ogórki na drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz i odrobinę słodkiej papryki. Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1