Risotto z cukinią i zielonym groszkiem

Fly_PR  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Risotto z cukinią i zielonym groszkiem to kremowe, wiosenne danie pełne świeżości, koloru i smaku! Proste w przygotowaniu, łączy w sobie delikatny ryż arborio z soczystą cukinią i słodkim groszkiem, tworząc idealne połączenie na każdą okazję.

Składniki (na 3-4 porcje):

• 150 g ryżu do risotto (arborio)
• 1 szalotka lub cebulka
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 3 łyżki tartego parmezanu
• ½ cukinii
• 3 łyżki zielonego, mrożonego groszku
• olej rzepakowy do smażenia

 

600-700 ml bulionu warzywnego:

• 800 ml wody Mama i ja
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• ¼ selera
• ½ pora
• 2-3 łodygi natki pietruszki i/lub lubczyku
• sól, ziele angielskie do smaku

 

Wykonanie:

1. Przygotuj bulion warzywny. Umyte i obrane warzywa gotuj na średnim ogniu razem z pozostałymi składnikami około 30-40 minut (do miękkości). Dopraw do smaku.
2. Na patelni (na 2-3 łyżkach oleju) podsmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj chochlę bulionu i duś pod przykryciem. 
3. Gdy płyn się wchłonie, ponownie dolej chochlę wywaru. Postępuj tak, aż do momentu, gdy ryż będzie prawie miękki. Wtedy dodaj drobno pokrojoną cukinię i zielony groszek. 
4. Całość wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę bulionu. Po 3-4 minutach dodaj masło, parmezan i całość wymieszaj. Dopraw do smaku.

 

 

Woda źródlana Mama i ja

 

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

 

1,5 l – 2,39 zł

0,5 l – 1,79 zł

0,33 l – 2,19 zł

 

 

TAGI:

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: