5 pomysłów na przetwory w słoikach

Gruszki w occie

5 / 5

Składniki:

  • 2 1/2 kg twardych gruszek;
  • 1 l octu winnego lub jabłkowego;
  • 1 l wody;
  • 25 dag cukru;
  • kora cynamonowa;
  • cytryna;
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
  • łyżeczka goździków.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, przyprawy i pokrojoną w plastry cytrynę.
  2. Gruszki obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
  3. Owoce włóż do wrzącej zalewy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Jeszcze twarde gruszki przełóż do wyparzonych słoików.
  4. Zalewę gotuj jeszcze 15 minut, aby odparowała - gdy zmniejszy objętość, zalej nią gruszki.
  5. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

Powrót do artykułu »

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1