Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie. Zaś sama historia tego warzywa jest dłuższa i ciekawsza, niż się może wydawać. czytaj »
Polska: Zaduszki jak co roku. Wieczorem, w przeddzień Święta Zmarłych po ulicach snują się w grupach strzygi, duchy i kościotrupy. Do domów pukają kostuchy proszące o datki w postaci cukierków. Wreszcie z okien niektórych mieszkań do przechodniów szczerzą się w upiornym uśmiechu świecące lampiony z dyni… czytaj »
Płatki owsiane wpisały się w nawyki żywieniowe Polaków wraz z boomem na zdrowy tryb życia i stały się groźną konkurencja dla tradycyjnych kanapek, niekwestionowanego dotąd lidera rodzimych śniadań. czytaj »
Badania dowodzą, że 80% wiedzy zdobywanej przez dzieci do 12. roku życia przyswajane jest za pomocą wzroku. Dlatego tak ważne jest, aby od najmłodszych lat regularnie kontrolować ostrość widzenia pociechy, a jeśli pojawi się taka konieczność - świadomie dobrać odpowiednie akcesoria optyczne stworzone z myślą o najmłodszych. Takie, które zapewniają dobre widzenie oraz pełny komfort i bezpieczeństwo stosowania. czytaj »
Pierwszy dzwonek już za pasem, a wraz z nim coroczny problem… Co przygotować dziecku na śniadanie, aby zostało zjedzone ze smakiem? Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście tradycyjne kanapki – łatwe, szybkie i pożywne. Niestety traktowane przez najmłodszych jako poranny przymus. Znajdowane w koszach na śmieci lub na dnie plecaka, idą w odstawkę na rzecz smakołyków ze szkolnego sklepiku. Czas to zmienić! czytaj »
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a o każdego przyjaciela trzeba dbać. Najważniejszym elementem troski o psa jest zapewnienie mu właściwej diety. Co kryje się pod tym pojęciem?
czytaj »
Nie każdy wie, że małe dziecko posiada ponad cztery razy więcej kubków smakowych niż osoba dorosła, dlatego tak ważne jest, aby produkty wprowadzane do diety maluszka były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i zróżnicowane.
czytaj »
Polacy coraz śmielej sięgają po egzotyczne przepisy kulinarne. W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Są one pełne kolorów i wyrazistych smaków. Jak przystosować meksykańskie przepisy do rodzimych warunków? czytaj »
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności. czytaj »
Lato to niewątpliwie najprzyjemniejsza pora roku, która jak żadna inna rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Fakt ten cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami. Dotyczy to głównie produktów z chłodni, a są nimi np. sery żółte. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów! czytaj »