Marynowanie mięs - co powinieneś wiedzieć

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Marynowanie mięs to inaczej konserwowanie za pomocą octu, soku z cytryny lub wina oraz mieszanki przypraw. Dzięki temu mięso jest bardziej miękkie, soczyste i aromatyczne; nabiera kruchości i szybciej się piecze. Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczące czasu marynowania mięs oraz kilka sposobów na przygotowanie marynaty.

Marynowane mięso

Jak marynować mięso?

Procesowi temu możesz poddawać wszystkie gatunki mięsa, zarówno drobiowe, wołowe, wieprzowe, jak i cielęcinę oraz dziczyznę.

1. Sposób marynowania mięsa w dużej mierze zależy od jego rodzaju:

  • wieprzowina najlepiej wychodzi w marynacie z oliwy, octu winnego albo soku z cytryny z dodatkiem cząbru, majeranku, tymianku lub papryki;
  • drób nabierze doskonałego smaku w marynacie z wyrazistymi przyprawami: oregano, miętą i rozmarynem. W przypadku drobiu olej możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a przy mięsach czerwonych - ketchupem;
  • ryby najlepiej komponują się z marynatą przyprawioną tymiankiem, bazylią, koperkiem i natką pietruszki.

2. Mięso powinno być marynowane zawsze na zimno, dlatego musisz poczekać aż ochłonie i dopiero wtedy możesz zamoczyć je w przygotowanej zalewie. Pamiętaj, aby było dokładnie przykryte marynatą.

3. Proces marynowania, w zależności od rodzaju mięsa, trwa od kilku do kilkunastu godzin:

  • kurczak - od 6 do 12 godzin (cały) lub od 4 do 8 godzin (w kawałkach);
  • wołowina, wieprzowina i baranina - od 4 do 12 godzin;
  • ryby i owoce morza - od 30 minut do 1 godziny;
  • duże pieczenie - od 12 do 24 godzin. Najdłużej marynuje się dziczyznę i wołowinę, szczególnie bardziej tłuste kawałki lub z większą zawartością tkanki łącznej.

Marynowane mięso i drób włóż do lodówki w przykrytym naczyniu. Nie przetrzymuj mięsa w marynacie dłużej niż 6 dni - potrawa straci na smaku, a w niektórych przypadkach może stać się bardzo kwaśna. Po rozmrożeniu mięsa, odlej marynatę.

Jak przygotować marynatę do mięsa?

Klasyczny zestaw to: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, tymianek, rozmaryn lub majeranek (marynowanie na sucho, poprzez nacieranie mięsa przyprawami). Smak marynaty możesz jednak łatwo zmienić, dodając inne przyprawy, np.: goździki czy paprykę. Marynatę możesz także przygotować z oleju i warzyw (cebuli, marchwi, selera i pietruszki), rozgniecionego ząbka czosnku, cukru, soli i pieprzu - jest to tzw. mokra zaprawa.

Propozycje marynat:

Z mleka - mięso zalewasz słodkim mlekiem i wstawiasz do lodówki.

Z warzyw - pokrojone warzywa mieszasz ze szklanką oleju i przyprawami. Mięso pieczesz z marynatą.

Z musztardy - mięso doprawiasz solą i pieprzem, nacierasz roztartym czosnkiem i smarujesz musztardą.

Z sosu sojowego - przed pieczeniem mięso smarujesz lub zalewasz sosem sojowym (najlepiej ciemnym).

Z wina - mięso zalewasz winem wymieszanym z wodą. W czasie pieczenia także podlewasz je marynatą.

Jeśli do marynaty używasz wina, najpierw powinieneś je zagotować w celu odparowania alkoholu i skoncentrowania smaku, a następnie ostudzić. 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: