Oznaczenia jajek - wiedz co jesz!

Poradopedia.pl  |  2009-04-11  |  + 19  |  Ocena: (głosy: 2)

Wszystkie oferowane w sprzedaży jajka posiadają oznakowanie, które jest nośnikiem wielu informacji na temat pochodzenia, wielkości i sposobu chowu kur. Naucz się odczytywać ich znaczenie.

Oznaczenia jaj

Jajka, które kupujemy w sklepie posiadają obecnie oznaczenie producenta, które jest wspólne dla całej Unii Europejskiej. Oznaczenie informuje o:

  • wielkości jajek,
  • sposobie chowu kur,
  • kraju pochodzenia,
  • producencie.

Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób:

  • S - małe, o wadze poniżej 53g
  • M - średnie, o wadze 53g - 63g
  • L - duże, o wadze 63-73g
  • XL - bardzo duże, o wadze powyżej 73g

Na jajkach możemy znaleźć kod zawierający pozostałe informacje.

Kod ma postać: X-YY-AABBCCDD

Znaczenie poszczególnych elementów kodu jest następujące:

X

Oznacza sposób w jaki chowane są kury:

  • 0 - ekologiczny
  • 1 - wolnowybiegowy
  • 2 - ściółkowy
  • 3 - klatkowy

YY

Jest symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski).

AABBCCDD

Ostatnia część kodu wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:

  • AA - kod województwa,
  • BB - kod powiatu,
  • CC - kod zakresu działalności,
  • DD - kod firmy.

Jakie jajka kupować?

Kupując jajka warto zwrócić uwagę na powyższe oznakowanie, a przede wszystkim na wielkość jajek oraz sposobu chowu kur.

Jeżeli kupiłeś już jajka, to dowiedz się jak ugotować jajka i poznaj nasz najlepszy sposób na jajko na twardo

W przypadku sposobu chowu kur warto wybierać te jajka, które są oznaczone jak najniższym numerem. Chów ekologiczny zapewnia kurom najbardziej przyzwoite warunki - kury wypuszczane są na świeże powietrze, mogą spacerować, karmione są w naturalny sposób.

Kolejne numery to coraz gorsze warunki chowu kur i ich karmienia, które kończą się na chowie klatkowym. Pokrótce oznacza on skandaliczne warunki - wszystkie kury są trzymane przez cały czas ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny.

Warto zwrócić uwagę także na wielkość jajek - dobrze jest wybierać te mniejsze przynajmniej z dwóch powodów:

  • duże jajka mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur, który może być także szkodliwy dla nas,
  • duże jajka mają cieńsze skorupy, które łatwo pękają podczas gotowania.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 19
~Stasiu | 2014-03-19 07:59
Fajnie, że wiemy jaki kod mają jaja ekologiczne :)
~jajo | 2013-12-28 22:42
Kilka dowodów na to, że jajko 1PL jest lepsze:

1. Te same zasady bezpieczeństwa żywności, badania wody, na salmonelle, warunki bytowania drobiu, wydzielone wybiegi i zmiany wybiegów z odkażaniem.
To że zjedzą sobie robaczka to nic przy tym jak w KLATCE zjadają się nawzajem i później trzeba zdeptane resztki je zeskrobywać z kratki.. FUJ....

2. To porównanie grubassa z MC Donalda, który się nie może nawet ruszyć Z wysportowanym atletą zajadającym suróweczkę...............

3. Świeżość jaj z małej fermy, kupując na małej fermie maks 2-3 dniowe jaja zostają zjedzone do 10 dni, a te klatkowe dopiero jadą z pakowni do sklepu (klasa A- EKSTRA.....)
~Marek | 2013-04-06 17:05
U nas w osiedlowym sklepiku są sprzedawane jajka 0,75 gr/szt bez oznakowania Panie mówią, że to jajka najlepszej klasy. Pudełko jest oznakowane, że ekologiczne M ale czy każde jajko powinno być tak oznakowane?
~Rzetelna | 2012-06-16 22:24
Stanisław, czy ty miałeś kiedyś w ustach ekologiczne jajko? Różnica w smaku jest kolosalna! Żal mi takich ludzi jak ty co sami nie wiedzą co piszą...
A ty, głupiutki Wojtku, chciałbyś być całe życie zamknięty w małej klatce i faszerowany specjalną paszą dla niosek? Byłbyś wtedy szczśliwy, bo dawałbyś dzieciom "zdrowe" jajka? Myśl trochę człowieczku zanim coś powiesz. Twoja spaczona ideologia ma nazwę - szowinizm gatunkowy.

Pozdrawiam wszystkich ludzi którzy chcą się dobrze odżywiać i nie boją się poznawać prawdy o tym jak nas podtruwają wielkie koncerny.

-----^----------^--------
------o------o-----------
----------Y---------------
----------U---------------
~Perł@ | 2012-05-18 17:31
Do jam i WQ.... czytajcie imbecyle ze zrozumieniem a potam pieprzcie bzdury...
~jam | 2012-02-08 10:59
Wojtek, powiem krótko - pierdolisz.
Jesteś studentem z miasta czy co?
Naczytałeś się tych gupich opracowań naukowców, opłacanym przez koncerny, którym zależy na tym abyśmy wierzyli w to, że pasza z genetycznie modyfikowanej kukurydzy, soji itp. z dodatkiem antybiotyków jest najlepsza dla kurczaczka. Kurczak chodowany normalnie tzn. jak na wsi niepotrzebuje takiego gówna bo się dobrze odżywia pokrzywami trawą ziemniakami robakami ziarnami i może rozprostować nogi. W klatkach jest ścisk mało światła i pomimo pędzenia na tej mega paszy mają krzywice itd z braku witamin a jak jedno zachoruje to reszta się automatycznie zaraża bo siedzą jedna na drugiej i wtedy palą wszystkie bo antybiotyk i tak ich niewyleczy.
~WQ | 2011-12-12 12:09
Ta, Wojtek to na 100% sprzedawca trójek. A bajki o bezpieczeństwie dla dziecka to chyba z palca wyssał. Ja się wychowywałam na jajkach z kur babci, które biegają i są żywione tym co znajdą + tym co z lata jest zebrane, czyli zborza itp. I jakoś jestem zdrowa, więc nie pier... tutaj takich bajeczek. Zresztą niejednokrotnie badania potwierdziły, że kury są karmione świństwem. A ochrona ich zdrowia jak są na wybiegu jest trudniejsza, dlatego i jajka są droższe. Zawsze wybieram niższy numer, odkąd pojawiła się numeracja. tak zawsze wybierałam te od wiejskich gospodyń i moje dzieci są zdrowe, nie karmie ich świństwem. A kury chodowane dla mięsa w ogóle w domu nie podaję. Świnie tylko od prywatnych wiejskich chodowców.
~Ona | 2011-10-15 10:56
Intek, smutne że większość ludzi jest takich jak Ty. Kura to kura? Czyli zabić wszystko jedno jak? Zwierzęta to nie śmieci. Też czują. Ale nie zrozumiesz tego. Teraz pieniądz rządzi i zamyka ludziom serca. Ale każdy z nas odpowie za to. Spokojnie.
~Dorota | 2011-08-13 18:43
Polecam tylko jajka wiejskie, od kur, które mają możliwośc skubania trawy, a nie są tylko karmione kukurydzą, soją czy Bóg wie czym jeszcze. Jajka takich kur nie zawierają korzystnych kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i posiadających działanie antynowotworowe. Nabywając jajka z numerkiem 3 i 2 pozbawiamy się niezwykle korzystnych substancji zdrowotnych. Oczywiście jak dla mnie najlepiej kupować jajka od gospodyni. Co do "zabrudzenia jajka kurzymi odchodami" to pozostawię to bez komentarza. Najlepiej wszyscy zamknijmy się w sterylnych pudełkach i zapomnijmy o wodzie i mydle - tak będzie nam najłatwiej.

Pozdrawiam
~Stanisław | 2011-06-29 18:29
Jestem pewnien ze 99% ludzi dostajac na talerzu jajko 3 2 i 1 nie rozroznila by go po smaku. A cena miedzy 3 a 1 jest kolosalna.

Najnowsze porady