Przepis na pierniczki-łamiząbki na choinkę

lula78  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przepis na pierniczki-łamiząbki

Składniki na 500 pierników:

  • 0,3 litra miodu,
  • 0,4kg cukru,
  • 35 dag masła,
  • 0,3l śmietanki kremówki,
  • 1,5 łyżki imbiru mielonego,
  • 1,5 łyzki cynamonu,
  • 1 łyżka goździków mielonych,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1...,5kg mąki

Przygotowanie:

  1. masło, miód, cukier i korzenie podgrzej, wymieszaj, przestudź
  2. ubij śmietankę
  3. proszek do pieczenia rozpuścić w niewielkiej ilości wody
  4. do przesianej mąki dodaj w/w składniki - wyrób ciasto, zawiń w folię i do lodówki na 12h
  5. wałkuj cieniutko i wykrawaj pierniki
  6. piecz na blasze z papierem, 175 stopni, 10-15 minut

UWAGA! samo wałkowanie i wykrawanie to ze 3 godziny. Jak ktoś nie chce się przemęczać, to zrobić połowę ciasta.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady