Jak się zachować przy stole?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Aby nie popełnić gafy podczas wspólnego posiłku przy stole, co może zdarzyć się nawet kulturalnemu i dobrze wychowanemu człowiekowi, warto znać podstawowe zasady savoir vivre'u.

A są one następujące:

Jako zaproszeni goście powinniśmy przybywać na miejsce punktualnie, zwłaszcza jeśli gospodarze zasygnalizowali chęć podania gorących potraw;

Przy stole zawsze siedzimy prosto i spokojnie, nie wiercimy się. Niedopuszczalne jest podpieranie się rękoma lub trzymanie łokci na stole a także machanie nogami pod stołem czy zdejmowanie pod nim butów;

Po zajęciu miejsca przy stole rozkładamy serwetkę. Jeśli jest ona płócienna kładziemy ją na kolanach, jeśli zaś papierowa - po lewej stronie naszego talerza. Po zakończonym posiłku serwetkę płócienną pozostawiamy lekko zmiętą po lewej stronie naszego talerza a zużyte serwetki papierowe kładziemy na własny (pusty) talerz;

Do jedzenia przystępujemy wówczas, gdy wszyscy goście dostaną swój posiłek; rozpoczęcie jedzenia i nie zaczekanie na innych jest bardzo niegrzeczne świadczy tylko o braku kultury;

Poszczególne potrawy nakładamy na talerz z umiarem. W nie najlepszym tonie leży nabranie sobie prawie niewidocznej porcji jak i nadto obfitej. Jeśli weźmiemy bardzo mało, gospodarz na pewno poprosi nas o dołożenie sobie większej porcji, jeśli natomiast weźmiemy za dużo, wszyscy pomyślą że jesteśmy obżartuchami;

Zanim nie spróbujemy danej potrawy, nie doprawiamy jej! To bardzo złe zachowanie, z góry zakładające że jedzenie jest niesmaczne lub niewłaściwie przygotowane;

Podczas jedzenia nie mlaskamy i nie siorbiemy; nie połykamy wielkich kęsów. Jemy tak, aby skończyć mniej więcej w tym samym czasie co inni goście (nie opóźniamy się, ale też nie narzucamy zbyt szybkiego tempa spożywania posiłków); ponadto nie bawimy się talerzami, sztućcami, itp.;

Zupy nie musimy jeść do ostatniej jej kropli. Nie dmuchamy na nią, gdy jest zbyt gorąca (podobnie zresztą jak w przypadku innych dań) tylko czekamy aż wystygnie. Jemy z brzegu i wierzchu talerza czyli tam gdzie zupa jest najmniej gorąca;

Spożywając daną potrawę, nie nachylamy się nad talerzem. Nabieramy porcję na sztućce i przesuwamy do ust. Jeśli chcemy zrobić sobie chwilową przerwę od jedzenia powinniśmy skrzyżować sztućce na talerzu - dla gospodarza będzie to znak, żeby nie "zmuszać" nas do nałożenia sobie dokładki;

Podczas picia gorących napojów, nie pozostawiamy łyżeczki w naczyniu i tym bardziej nie pijemy w ten sposób kawy i herbaty. Cukier nabieramy łyżeczką do tego przeznaczoną a mieszamy swoją, robiąc to ostrożnie i cicho. Jeśli napój jest bardzo gorący, czekamy aż trochę wystygnie - absolutnie nie dmuchamy do szklanki czy filiżanki;

Pieczywo podawane jest w koszyczkach, w związku z tym przekładamy na swój talerza jedną lub kilka kromek. Nie maczamy pieczywa w zupie a podczas smarowania masłem - kromka znajduje się na talerzu a nie w naszej dłoni!;

Pestki z owoców lub rybie ości wypluwamy dyskretnie na łyżeczkę i odkładamy na swój talerz;

Nie dopominamy się o kolejną porcję alkoholu ani też nie palimy papierosów przy stole; ponadto nie poprawiamy sobie fryzury czy makijażu;

Wstając od stołu, zawsze dziękujemy.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1