Jak ustawić sztućce na stole?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Bez względu na to, czy nakrywamy stół do rodzinnego obiadu czy też dużego przyjęcia, powinniśmy pamiętać o podstawowych zasadach savoir vivre-u. Dotyczy to również sztućców, które powinny być ustawiane na stole zgodnie z panującymi zasadami.

1. Obiad rodzinny składający się z trzech dań

  • Do dania głównego po prawej stronie nakrycia układamy nóż (ostrzem skierowanym w lewo) i łyżkę do zupy, po prawej stronie noża; natomiast po lewej stronie talerzy kładziemy widelec.
  • Do deseru sztućce kładziemy powyżej nakrycia - łyżeczkę i widelczyk deserowy. Trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawą stronę, a widelczyka w lewą.
  • Jeśli na deser będą podane sery, należy powyżej talerzyka położyć nóż deserowy (zamiast łyżeczki) i widelczyk.

2. Przyjęcia składające się z wielu dań

Na wystawnym przyjęciu na stole nie powinno zabraknąć:

  • dużego noża
  • noża do przystawek
  • noża do ryb
  • dużego widelca
  • widelca do przystawek
  • widelca do ryb
  • łyżki do zupy
  • łyżeczki deserowej
  • widelczyka deserowego
  • nożyka deserowego
  • noża do masła

Z prawej strony nakrycia układamy kolejno: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek (ostrza noży powinny być skierowane w lewo).

Po lewej stronie kładziemy: duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek.

Nóż do masła kładziemy na prawej krawędzi talerzyka do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo).

Sztućce do deseru układamy podobnie jak przy obiedzie rodzinnym.

Widelce zawsze leżą ząbkami a łyżki wgłębieniami do góry.

Odległość pomiędzy sztućcami powinna być taka sama.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady