Jakie pieczywo jest najzdrowsze

Poradopedia.pl  |  2011-03-21  |  + 2  |  Ocena: (głosy: 0)

PieczywoCiemny, jasny, razowy, orkiszowy, na zakwasie. To tylko kilka rodzajów chleba, które występują na naszym rynku. Różnią się one nie tylko smakiem i wyglądem, ale przede wszystkim zawartością substancji odżywczych.

Zatem jak wybrać chleb najbardziej dla nas odpowiedni?

Dobry chleb powinien wzbogacić naszą pamięć i koncentrację, sprawiać wrażenie sytości, uzupełniać zapotrzebowanie naszego organizmu.

Pieczywo jasne, czyli pszenne wypiekane jest z mąki pszennej. Mąka ta jest oczyszczona i nie posiada witamin, białka oraz składników mineralnych. Zawiera niewiele błonnika.
Chleb więc jest bardziej tuczący, ale za to bardziej lekkostrawny. Można go polecić osobom, które mają problemy trawienne, osobom z chorobami układu pokarmowego oraz rekonwalescentom.

Chleb mieszany wypiekany jest z mąki pszennej i żytniej. Lekkości nadaje mu mąka pszenna, a mąka żytnia wzbogaca go w błonnik. Posiada witaminy z grupy B niezbędne do pracy układu nerwowego. Ten rodzaj pieczywa jest bogaty w magnez, poprawia pamięć i koncentrację. Najlepszy będzie dla dzieci i seniorów.

Razowe chleby są wypiekane z mąki wysokiego przemiału. Mąka ta jest nieoczyszczana i zawiera ziarna drobno zmielone razem z otrębami. Zawiera najwięcej błonnika. Cztery kromki dostarczają aż 18g, czyli połowę tego, ile potrzebujesz każdego dnia. Wspomaga również zachować szczupłą sylwetkę. Przy jego spożyciu musimy dłużej przeżuwać, dzięki czemu jesteśmy bardziej syci.

Dietetycznym chlebem jest również graham wypiekany z mąki pszennej grubo mielonej. Otręby są grubo mielone a pozostała część ziarna drobno. Mimo iż zawiera dużo błonnika jest pulchny.

Na naszym rynku coraz częściej spotykanym pieczywem jest chleb na zakwasie. Zawiera on kwas mlekowy(otrzymywany przez naturalną fermentację białego cukru spożywczego), który zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie. Jego spożycie zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Chroni przed nowotworami.

Delikatnym i zdrowym chlebem jest chleb orkiszowy. Otrzymuje się go ze zboża będącego starą formą pszenicy. Zawiera jednak więcej białka i błonnika niż zwykła pszenica.

Przeczytaj jak upiec chleb orkiszowy »

Przy wyborze chleba ważne jest żeby zwracać uwagę na jego skład. Powinien zawierać przede wszystkim mąkę sól i wodę. Producenci często stosują różnego rodzaju ulepszacze. Jest to nic innego jak chemia, która może prowadzić do chorób nowotworowych.

Unikaj również chlebów pakowanych w folie. Mają one długi termin ważności, co niestety jest związane długą listą konserwantów.

Na polskim rynku występują również zwykłe chleby barwione karmelem. Często mylone są one z pieczywem razowym gdyż mają ciemnobrązową barwę. Pamiętajmy, że pieczywo razowe nie ma jednolitego koloru.

W naszej diecie powinno znaleźć się zarówno pieczywo ciemne jak i jasne. Jeżeli jednak chcemy zadbać o naszą sylwetkę i pozbyć się kilku kilogramów, najlepszym wyborem będzie pieczywo ciemne.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~efddsc | 2014-05-06 19:52
xcddhchcydvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
~lukasz | 2011-08-29 17:56
Na Facebooku piekarni Limaro (świetny producent pieczywa, swoją drogą) polecano ten artykuł - w sumie dobrze wiedzieć takie rzeczy, ja jem głównie pieczywo orkiszowe, ale skoro razowy jest taki super i do tego wspomaga zachowania szczupłej sylwetki, to chyba dam teraz szansę razowemu :)