Pietruszka ma dobry wpływ na czynności naszego układu trawiennego, wspomaga leczenie anemii, choroby wątroby, woreczka żółciowego oraz zapalenia dróg moczowych. Jest... czytaj »
Coraz więcej osób skarży się na zmęczenie wzroku, pieczenie, łzawienie i ból oczu. Często dolegliwości te nie są związane z konkretną chorobą tylko długotrwałym przebywaniem w zamkniętych pomieszczeniach lub pracą przed monitorem komputera. czytaj »
30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food! Skorzystaj z naszych propozycji na magiczne dania i zaskocz znajomych!
Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
czytaj »
Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny, właśnie ten sezon corocznie dostarcza nam prawdziwą witaminową bombę! czytaj »
Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. czytaj »
Od czasu do czasu dopada to każdego. Obrzęknięte nogi, doskwierające zmęczenie, wreszcie szalejąca waga pokazująca – mimo stosowania restrykcyjnej diety – co rusz nowe kilogramy. Jesienny spadek formy? Niekoniecznie. Mało kto upatruje przyczyny takiego stanu zdrowia tam, gdzie trzeba. czytaj »
To, że wraz z wiekiem pogarsza się wzrok, nie jest żadną tajemnicą. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że problem ten dotyczy każdego z nas – i to już około 40 roku życia.
W tym okresie u większości osób zaczynają występować pierwsze objawy prezbiopii. czytaj »
Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie. Zaś sama historia tego warzywa jest dłuższa i ciekawsza, niż się może wydawać. czytaj »
Polska: Zaduszki jak co roku. Wieczorem, w przeddzień Święta Zmarłych po ulicach snują się w grupach strzygi, duchy i kościotrupy. Do domów pukają kostuchy proszące o datki w postaci cukierków. Wreszcie z okien niektórych mieszkań do przechodniów szczerzą się w upiornym uśmiechu świecące lampiony z dyni… czytaj »
Laptopy, tablety, smartfony, systemy nawigacji samochodowej – to przedmioty,
z którymi mamy styczność na co dzień. Z jednej strony czynią życie łatwiejszym, z drugiej jednak obarczają nasze oczy koniecznością ciągłej gotowości, zmuszając je do szybkiego reagowania i nieustannego wykorzystywania mechanizmu akomodacji odpowiedzialnego za ostrość widzenia. czytaj »
Czy Twoja pociecha to klasyczny Tadek - Niejadek? Starasz się, wymyślasz, eksperymentujesz, a na końcu słyszysz ponure „nie chcę”? Lista ulubionych składników skraca się z dnia na dzień, a Tobie brakuje już pomysłów? Zobacz jak przekonać pociechę do jedzenia oraz poznaj przepis na pyszne naleśniki z serem żółtym. czytaj »