Słowacja. Zielony Przewodnik Michelin

Słowacja. Zielony Przewodnik Michelin
Cena: 42,90zł   Dodaj do koszyka
Autor: Praca zbiorowa
Data wydania: 13 April 2011

Słowacja jest dobra na każdą porę roku. Najpiękniej jest jesienią, gdy niższe partie gór, porośnięte w większości lasami mieszanymi, pokrywają się różnorodnymi barwami. Zimą możemy na Słowację przyjechać na narty ...
Format: 120x240     ISBN: 978-83-7661-144-0     EAN: 9788376611440

Opis książki

Słowacja jest dobra na każdą porę roku. Najpiękniej jest jesienią, gdy niższe partie gór, porośnięte w większości lasami mieszanymi, pokrywają się różnorodnymi barwami. Zimą możemy na Słowację przyjechać na narty albo poszukać ciepłego kąpieliska. Natomiast wiosną nie można nie ulec zachwytowi mnogości kwiatów, którymi pokrywają się górskie łąki oraz klomby przytulnych miasteczek.


Gwiazdki Michelin

Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.

Trójstopniowa ocena:

*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi

Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

Jak to się robi?

Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.

Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.

Jedyny taki system.

Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.

Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.