Rodzaje kawy - cafe espresso, macchiato, cappuccino, mokka, latte, americano

Poradopedia.pl  |  2011-07-22  |  + 4  |  Ocena: (głosy: 2)

Kawę można przygotować na wiele sposobów - łatwo przekonać się o tym w większości kawiarni. Co smakuje Tobie lepiej: espresso, cappuccino czy zwykłe czarne americano? 

Większość kaw podawanych w kawiarniach przygotowywanych jest na bazie espresso, które uzyskuje się z ekspresu ciśnieniowego. Ekspres ciśnieniowy  przepuszcza wodę przez kawę pod dużym ciśnieniem i zazwyczaj posiada specjalną dyszę służącą do spieniania mleka.

Innym rodzajem ekspresu jest ekspres przelewowy, którego zasada działania sprowadza się do dawkowania wrzątku do filtru z kawą.

Espresso

To około 25-30 ml mocnej kawy podawanej w małej filiżance. Powinno być pokryte pianką, zwaną cremą, która powstaje w procesie parzenia. Często do espresso podawany jest kieliszek lub szklanka wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych.

Espresso Macchiato

To espresso z dodatkiem odrobiny mleka, zazwyczaj spienionego. W praktyce często mleko dodawane jest w stosunku 1:1.

Cafe Cappuccino

Cappuccino to espresso przykryte dużą ilością spienionego mleka, tradycyjne włoskie cappuccino zawiera 25ml espresso i 125ml spienionego mleka (100ml mleka przed spienieniem). Mleko odpowiednio spienione jest gładkie i szkliste bez pęcherzyków powietrza na jego powierzchni. Cappuccino może być posypane odrobiną czekolady.

Cafe Latte

Prawdziwa latte  powinna mieć trzy warstwy. Na samym dole mleko uprzednio podgrzane na parze, następnie wyodrębnione espresso, a na powierzchni ubita piana ze spienionego mleka. Podawana jest w wysokich szklankach i z łyżeczką o długiej rączce.

Cafe Latte Macchiato

Latte Macchiato jest  podobna w wyglądzie do Cafe Latte, a w praktyce jest pewną odwrotnością Espresso Macchiato. Tak jak espresso macchiato jest kawą espresso z dodatkiem odrobiny mleka, tak cafe latte macchiato to spienione mleko z dodatkiem espresso. Cafe latte macchiato wyróżnia się tym, że:

  • zawiera dużą ilość mleka w stosunku do kawy
  • zawiera przede wszystkim spienione mleko
  • espresso wlewa się do spienionego mleka, a nie mleko do kawy

Kawę lattte macchiato robi się zarówno poprzez zwykłe dolanie espresso do mleka lub też poprzez delikatne i powolne dolanie po ściance naczynia, dzięki czemu pod mlekiem utworzy się warstwa espresso. Kawa podawana jest w wysokim naczyniu.

Cafe Americano

Jest to espresso z dodatkiem gorącej wody. W efekcie otrzymujemy klasyczny kubek czarnej kawy, która w smaku przypomina kawę z ekspresu przelewowego.

Caffe Mokka

To espresso z dodatkiem syropu czekoladowego i podgrzanego na parze mleka. Nie zawiera piany. Na powierzchni oblana bitą śmietaną.

Caffe Frappe

To kawa na zimno przyrządzona zazwyczaj na bazie espresso, wody i kostek lodu, przykryte spienionym mlekiem. Podawana zazwyczaj w wysokiej szklance ze słomką. Można także serwować z gałką lodów.

Caffe Crema

Caffe Crema to przedłużone espresso. W pewnym stopniu można to porównać do caffe americano, jednak kawy te różnią się zarówno sposobem przygotowania jak też wyglądem i smakiem. Caffe Americano to espresso z dodatkiem wody, a caffe crema to espresso zrobione z większej ilości wody (zazwyczaj 180-250ml). Caffe Crema ma bardziej wyraźny i mocny smak oraz przykryte jest pianką (crema).

Kawa przelewowa / filtrowana

To kawa z ekspresu przelewowego, smakująca inaczej niż kawy na bazie espresso (z ekspresu ciśnieniowego). Kawa taka zazwyczaj jest mocniejsza i bardziej aromatyczna, ponieważ woda ma dłuższą styczność z ziarenkami kawy.

Kawa "po polsku"

Typowa kawa po polsku to zmielone ziarenka kawy zalewane wrzątkiem z dodatkiem dużej ilości tłustej śmietanki. Ponoć w okolicach XVIII wieku Polska wręcz była słynna z tak przyrządzanej kawy.

Kawa po arabsku / kawa po turecku

Kawa jest przyrządzana poprzez zagotowanie wody z drobną zmieloną kawą. Kawę parzy się w taki sposób, aby nie doprowadzić do wrzenia, dzięki czemu uzyskuje się wyjątkowy aromat i piankę (cremę). Kawę podaje się z zimną wodą. Kawa po turecku i kawa po arabsku przygotowywana jest w bardzo podobny sposób. W niektórych krajach arabskich początkowo w tym samym naczyniu karmelizuje się cukier, a dopiero wtedy dodaje wodę i kawę.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 4
~kasia | 2013-04-16 09:25
mmmm kawausia ♥
~Michał | 2012-09-07 16:14
Czy słyszeliście o kawie Machiavelli z Rzymu. Dopiero pojawiła się w Polsce. Podobno można ją kupić w Łodzi. Czy wiecie gdzie?
~warszawski cwaniak | 2012-07-05 13:11
Niemal wszędzie (tak w Internecie, jak i w kawiarniach) rozprzestrzeniana definicja cappuccino. W prawdziwym cappuccino nie ma pianki, jest za to napowietrzone i podgrzane przez dyszę mleko - jedwabiste, gładkie, jednolite, błyszczące.

Najnowsze porady