W większości domów w Polsce woda z kranu nadaje się do picia i co więcej zazwyczaj jest smaczniejsza i zdrowsza niż ta, którą kupujemy w butelkach. Zobacz dlaczego powinieneś pić wodę z kranu zamiast kupować wodę butelkowaną. czytaj »
Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę trzeba jeszcze chwilę poczekać. Umilmy więc sobie ten czas dostarczając organizmowi dawki świeżych oraz pełnowartościowych warzyw. W jaki sposób zrobić to szybko i skutecznie? Postaw na brokuły! Obecna w nich witamina C podniesie odporność, a sycący błonnik nie pozostawi nas głodnymi. W formie aksamitnego kremu z dodatkiem serka topionego to idealna propozycja, aby rozgrzać się w lutowe przymrozki. czytaj »
Zakłady optyczne kuszą błyskawicznymi ofertami na „okulary w godzinę”, a sklepy internetowe prześcigają się w ofertach na gotowe okulary – nierzadko po bardzo atrakcyjnych cenach. Coraz częściej niestety okulary niewiadomego pochodzenia dostępne są w sklepach, marketach czy drogeriach. czytaj »
W dobie powszechnej dostępności niezwykle szerokiego wachlarza produktów spożywczych dedykowanych dla dzieci warto zadać sobie pytanie: Czy aby na pewno kolorowe, atrakcyjnie prezentujące się produkty skierowane do dzieci są dla nich bezpieczne, wartościowe i wychodzą im na zdrowie? czytaj »
Nie trać głowy, gdy z wiekiem Twój wzrok zacznie się pogarszać! Dowiedz się, które z problemów dotyczących oczu po 40. roku życia są nieuniknione, a którym można zaradzić. Wzrok jest jednym z najważniejszych zmysłów. Z biegiem lat ostrość widzenia często ulega niestety pogorszeniu. Ma na to wpływ wiele czynników, zarówno biologicznych, jak i środowiskowych. Co powinniśmy wiedzieć na ten temat?
czytaj »
Coraz więcej osób skarży się na zmęczenie wzroku, pieczenie, łzawienie i ból oczu. Często dolegliwości te nie są związane z konkretną chorobą tylko długotrwałym przebywaniem w zamkniętych pomieszczeniach lub pracą przed monitorem komputera. czytaj »
Z kamieniem w wodzie można walczyć na różne sposoby. Montując siatki w kranach, czyszcząc pokrytą szarym nalotem armaturę octem czy też wlewając kwasek cytrynowy z wodą do pokrytego osadem wnętrza czajnika. Wszystko to jednak doraźne działania, które na dłuższą metę nie są skuteczne. Kamień jak był, tak powraca. I to często ze zdwojoną siłą. czytaj »
Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. czytaj »
To, że wraz z wiekiem pogarsza się wzrok, nie jest żadną tajemnicą. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że problem ten dotyczy każdego z nas – i to już około 40 roku życia.
W tym okresie u większości osób zaczynają występować pierwsze objawy prezbiopii. czytaj »
Przebarwione owoce, zwiotczałe warzywa, przeterminowany jogurt czy zaschnięty bochenek chleba. W przypadku gdy źle gospodarujemy kupionymi produktami, taki widok nie powinien być dla nas zaskoczeniem. czytaj »
Laptopy, tablety, smartfony, systemy nawigacji samochodowej – to przedmioty,
z którymi mamy styczność na co dzień. Z jednej strony czynią życie łatwiejszym, z drugiej jednak obarczają nasze oczy koniecznością ciągłej gotowości, zmuszając je do szybkiego reagowania i nieustannego wykorzystywania mechanizmu akomodacji odpowiedzialnego za ostrość widzenia. czytaj »