jak przechowywać żywność w lodówce?

~monika2400 | 2009-03-10 15:26
chodzi o ogóle zasady - na których półkach co powinno być i jak długo można trzymać chociażby mięso w lodówce i zamrażalniku. będę wdzięczna za poradę.

Odpowiedzi na pytanie

Odpowiedz na pytanie:


Liczba odpowiedzi: 6
~anna | 2009-03-10 16:34
Półka górna - mleko, jogurty,kefiry

Półka środkowa - wedliny, sery, garnek z zupą

Dolne szuflady - warzywa, owoce, sałaty, sery twarde w pojemnikach

Boczne półki- jaja(pojemniki na górze)soki w kartonach, przetwory, sosy, keczupy

Gotowa żywność przetrzymuj nie dłużej niż dwa, trzy dni.

W zamrażarce zamrażąć można np. świeże owoce 3- 12 miesięcy. Świeże mięso ok. 5-6 miesięcy. Należy ciasno wszystko układać. Należy pamiętać, że nie należy drugi raz zamrażać.


~Ela | 2009-03-10 16:37
Lody w zamrażalce. Data ważności na opakowaniu.
~monika2400 | 2009-03-10 17:17
Dziękuję za odpowiedz. A jak długo można przechowywać chleb w zamrażalniku?
~Iza | 2009-03-10 17:27
Ja przechowuje ok. 1 miesiąca. Po odmrożeniu jest jak świeży.
~anna | 2009-03-10 17:34
Mięso rozmrażaj, wkładając je do naczynia z zimną wodą.
~emila1980 | 2009-03-11 13:37
A czy myjecie owoce, warzywa przed włożeniem do lodówki czy nie? ja słyszałam, że raczej nie powinno się myć, ale chciałabym poznać też wasze zdanie.
Liczba odpowiedzi: 6

Powiązane porady

Znasz poradę w serwisie, która jest powiązana z zadanym pytaniem?

Mam poradę!