Przepis na dobre pączki i faworki

~Majka79 | 2011-03-02 12:32
Jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na pączki lub dźwięku to bardzo poproszę. Dzięki.

Odpowiedzi na pytanie

Odpowiedz na pytanie:


Liczba odpowiedzi: 4
~Kaska | 2011-03-02 15:28
Podaje sprawdzony przepis na pączki:

Składniki:
200 ml mleka 2-procentowego
30 g drożdży
80 g cukru
80 g masła
6 żółtek
600 g masła
300 g konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania:
- z mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn
- gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ok. 30 min.
- na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto ponownie, aż będzie odstawać od ręki
- z tak wyrobionego ciasta wykręcać kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą
- odstawić do wyrośnięcia;wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu
~To ja | 2012-02-13 11:50
A ile mąki bo z tych składników pączków nie upieczemy.
~ela | 2012-02-13 14:20
SUPER PĄCZKI
Składniki:
0,5 kg mąki,3 żółtka,3 łyżki cukru,3 dkg drożdży,1 łyżka masła, 1,5 szklanki mleka, płaska łyżeczka soli, utarta skórka z cytryny,1 szklanka powideł /wymieszać z kilkoma kroplami zapachu rumowego/, 1 kg smalcu do smażenia, cukier puder z wanilią do posypania.

Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Gdy podrosną drożdże dodajemy je do mąki wraz z ubitymi żółtkami z cukrem i następnie dodajemy ciepłe mleko oraz utartą skórkę z cytryny i odrobinę soli.
Wyrobić ciasto,dodając pod koniec roztopione masło.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Brać łyżką ok. 3 dkg ciasta rozprowadzić na dłoni posypanej mąką, włożyć powidła i zlepić. Położyć na ściereczkę posypaną mąką, żeby wyrosły i piec.
Układać na gorącym smalcu, na małym ogniu pod przykryciem.Smażyć z jednej strony, po odwróceniu bez przykrycia.
~ela | 2012-02-13 14:38
Faworki
1/2 kg mąki,5 żółtek,trochę kwaśnej śmietany,szczypta soli,1łyżka spirytusu lub octu,1 kg smalcu do smażenia, cukier z wanilią do posypania.
Mąkę przesiać na stolnicy, do dołka wbić żółtka,dodać sól i spirytus, wlać tyle śmietany, aby uzyskać niezbyt geste,elastyczne ciasto jak na pierogi. dobrze wyrobić, a następnie bić ciasto drewnianym wałkiem, aż pojawią się na nim pęcherzyki. Wałkować na niewielkie, jak najcieńsze placki,kroić radełkiem na paski, nacinać w środku i przewijać.Od razu kłaść na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz i smażyć z obu stron na kolor słomkowy.
Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę a gdy obciekną z tłuszczu- posypać cukrem pudrem z wanilią.
Liczba odpowiedzi: 4

Powiązane porady

Znasz poradę w serwisie, która jest powiązana z zadanym pytaniem?

Mam poradę!