Leczo z kabaczka i papryki 50 dkg papryki 50 dkg kiełbasy (dowolnej,może być mieszna) 1 kg kabaczków 4 łyżki oleju mała puszka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy ,typu vegeta łyżeczka mielonej,ostrej papryki 5 dużych cebul sól i pieprz Strąki papryki umyć,osuszyć,przekroić i oczyścić z nasion ,a następnie pokroić w kostkę.Kiełbasę pokroić w plasterki,cebulę w talarki i jeszcze na 4 części.Kabaczek obrać,przekroić na połowę i wydrążyć nasiona,potem pokroić miąższ w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju,dodać paprykę,wrzucić kiełbasę i kabaczek.Dusic do miękkości.Gdy będzie bardzo gęstę,można dodać odrobinę wody.Pod koniec duszenia doprawoc koncentratem,vegetą,mieloną papryką i do smaku solą i pieprzem.Koncentrat można zastąpic pomidorami bez skórki,które trzeba dusić razem z pozostałymi warzywam,dopóki się nie rozgotują.
Kabaczka pieczony -1 średni kabaczek - 1/2 mięsa mielonego przyprawionego tak jak na kotlety mielone / bez bułki/ - trochę sera żółtego - pomidor pokrojony w kostkę. Przekroić kabaczek w wzdłuż, wyjąć z niego cały środek. Następnie włożyć do środka przyprawione mięso. Położyć na nie pomidory pokrojone w kostkę a na wierzch starty ser w kostkę.Przykryć drugą połówką kabaczka i zapiec w naczyniu żaroodpornym.