Rogale marcińskie na św. Marcina

teresa | 2009-11-09 18:53
Jak zrobić rogale marcińskie?

Odpowiedzi na pytanie

Odpowiedz na pytanie:


Liczba odpowiedzi: 2
teresa | 2009-11-09 19:38
Ciasto:1 szkl. mleka, 50g drożdży, 1 kg mąki,1/2 masła, 2 łyżki cukru, 6 jaj.
Nadzienie:100g zmielonego,sparzonego białego maku, 200g zmielonych migdałów, 1,5 szk. cukru pudru, trochę gęstej śmietany.

Zrobienie ciasta:Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach mleka.Masło stopić.Utrzeć jaja i połączyć z cukrem i z masłem.Nie przerywając ucierania dodajemy powoli mąkę, mleko, oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy aż zaczną pokazywać się pęcherzyki.wówczas pozostawiamy go w ciepłym miejscu aby wyrosło.
Zrobienie nadzienia:mak łączymy z migdałami, a następnie ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy,kroimy w kwadraty.na każdy kwadrat nakładamy porcję nadzienia.formujemy rogaliki i pozastawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosły.
Po wyrośnięciu pieczemy w gorącym piekarniku w tem.220st.C na złoty kolor.
PYCHA!!!!!
teresa | 2009-11-10 12:10
Można po upieczeniu polukrować i posypać mielonymi migdałami.
Liczba odpowiedzi: 2

Powiązane porady

Znasz poradę w serwisie, która jest powiązana z zadanym pytaniem?

Mam poradę!