Jak jeść, żeby nie przytyć?

Poradopedia.pl  |   |  + 3  |  Ocena: (głosy: 0)

Utrzymanie prawidłowej wagi ciała jest dość trudne, zwłaszcza gdy lubimy podjadać między głównymi posiłkami lub prowadzimy nieregularny tryb życia. Jak więc postępować, żeby jeść i jednocześnie nie tyć?

 

Regularność to podstawa

  • Po przebudzeniu jemy śniadanie - To najważniejszy posiłek dnia, który pobudza nasz organizm do pracy.
  • Godzinę (nie wcześniej!) po pożywnym śniadaniu możemy napić się kawy. Kawa wypita na czczo zaburza wydzielanie insuliny i sprawia, że we krwi wzrasta poziom glukozy.
  • Między kawą a obiadem możemy pozwolić sobie na małe przekąski (najwyżej dwie w mnie więcej 2-godzinnych odstępach). Gdy więc dopadnie nas głód sięgamy po owoc, jogurt naturalny lub warzywo.
  • Obiad jemy pomiędzy godziną 13 a 15 - aktywnie działanie enzymów w tym czasie wspomaga trawienie białek.
  • Trzecią lekką przekąskę możemy sobie zafundować dopiero ok. godziny 18 (najlepiej w postaci słodkich owoców). Wzrasta wówczas poziom insuliny i jeśli nie zaspokoimy uczucia głodu czymś słodkim, możemy szybko stracić dobry nastrój.
  • Przed snem (najlepiej ok. 2 godz.) pijemy kubek gorącego kakao lub mleka. Jeśli w ciągu dnia nie jedliśmy jogurtu czy lekkiej sałatki, możemy je zjeść na kolację.
  • Czując głód po obiedzie czy kolacji, nie podjadamy a zwłaszcza słodyczy. Jeśli czujemy niedosyt sięgamy po owoc, warzywo, jogurt naturalny lub pełnoziarniste pieczywo.

 

Co jeść, żeby nie przytyć?

  • Ciemne pieczywo, dziki ryż i makarony gotowane na półtwardo (tzw. dobre węglowodany).
  • Chude mięsa (np.: cielęcina, wołowina, polędwica oraz drób) i wędliny (np.: schab, szynka drobiowa i wołowa).
  • Ryby (m.in.: tuńczyk, makrela, szczupak, sandacz i mintaj).
  • Olej z oliwek, winogron, lnu i słonecznikowy.
  • Nabiał bogaty w białko: twaróg, białko jajka, chude sery, jogurty naturalne, maślanka, kefir.
  • Warzywa zawierające dużo witamin, pektyn i składników mineralnych. Szczególnie pomidor, ogórek, cebula, papryka, sałata lodowa, rzodkiewka oraz surowa kapusta i marchewka a fasola, groch, soja i soczewica w nieco mniejszych ilościach.
  • Świeże owoce. Najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych są jabłka, które usuwają toksyny z organizmu.
  • Suszone owoce a zwłaszcza śliwki bogate w błonnik, ułatwiające spalanie tłuszczu. Trzy zjedzone dziennie pozwolą pozbyć się zaparć. Innym równie cennym owocem suszonym jest figa oprócz błonnika zawiera wapń, potas i witaminy z grupy B, dobrze wpływające na układ nerwowy. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny jeść dużo rodzynek suszonych, gdyż owoce te obniżają poziom cholesterolu i chronią przed zawałem serca.
  • Czekoladę, bo węglowodany i magnez w niej zawarte usprawniają pracę mózgu. Czekoladowy, zbożowy batonik doda energii osobom aktywnym.  
  • Niskokaloryczne produkty ryżowe (np.: wafle) bogate w błonnik, który sprzyja odchudzaniu; szczególnie zalecane osobom będącym na diecie bezglutenowej. Idealne jako przekąska lub zastępstwo pieczywa.

 

A czego nie jeść?

 

Ograniczamy:

  • Winogrona, banany, czereśnie oraz awokado,
  • Białe pieczywo i ziemniaki,
  • Smalec, boczek, golonkę, parówki, mięso z kaczki i gęsinę,
  • Sery typu feta, serki topione, majonez i śmietanę,
  • Słodzone i gazowane napoje, kompoty oraz alkohole,
  • Fast foody i chipsy,
  • Orzechy,
  • Cukier (również dżem i miód).

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 3
~Marta | 2014-07-13 23:30
bo winogrona mają zbyt dużo cukrów w sobie ale nie,że nie wolno można jeść je sporadycznie a banany tez mozna jeden dziennie zjeść nikomu nic sie nie stanie lepiej zjeść całą tabliczkę czekolady niz wziąść sobie gałązkę winogrona czy jednego banana .Porażka .
~dietetyczna | 2012-09-09 10:21
warto jeść również banany, wbrew pozorom nie są tak złe a niektórzy je próbują demonizować. Warto sięgać również po takie przekąski http://panorzeszek.pl/kategoria/przekaski-200-kcal
~marta. | 2012-08-07 21:31
czemu nie banany oraz winogrona ?

Najnowsze porady