Podobne porady

Dieta bogata w żelazo – komu jest potrzebna i dla kogo niedobory żelaza mogą być naprawdę niebezpieczne?

mniam | 2018-05-30 16:01

Zmęczenie, spadek wydajności, blada cera? To mogą być skutki niedoboru żelaza! Żelazo w jeden z ważniejszych pierwiastków mineralnych, niezbędnych nam do życia. W naszym organizmie nie jest wolnym strzelcem, lecz łączy się z innymi białkami – przede wszystkim z hemoglobiną, która transportuje tlen z płuc do tkanek. czytaj »

Znaleziono: 407
Przepis na zdrową jesień i zimę
flyprpr | 2014-12-15
Jesienno-zimowy czas, nawet ten ciepły i okraszony różnokolorowymi widokami, potrafi spędzić sen z powiek niejednemu rodzicowi. Warto w tym okresie wyjątkowo zadbać o odporność malucha. Podstawową kwestią jest tu zbilansowana dieta oraz odpowiednie nawodnienie. O szczegółach opowiada pediatra Joanna Iwankiewicz. czytaj »
Porada id 3835 Posiłek pod chmurką, czyli jakie potrawy sprawdzą się na pikniku
Gastrosfera | 2014-09-01
Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. – Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. czytaj »
Porada id 3825 Ciśnienie krwi – czy rzeczywiście jest tak istotne?
Specjalista | 2014-08-20
Ciągłe mówienie o nadciśnieniu niektórym może wydawać się niepotrzebne, a nawet natrętne. Czy rzeczywiście ciśnienie krwi jest tak istotne? czytaj »
(bez nazwy) Poznaj tajemnice mocnych kości - wapń i witamina D
Poradopedia.pl | 2014-05-12
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. Ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości. czytaj »
(bez nazwy) Akcja dotycząca sprawdzania drożności kanałów limfatycznych
Admolto | 2014-04-06
W kwietniu 2014 roku rusza druga edycja akcji "Sprawdź drożność kanałów limfatycznych przed latem". Akcja zapoczątkowana w ubiegłym roku ma swoją kontynuację w Metamorphosis Holistycznej Oazie Estetyki i Zdrowia w Warszawie. W związku z akcją, każdy może sprawdzić bezpłatnie drożność swoich kanałów limfatycznych. czytaj »
Porada id 3767 Kiedy i jak jeść posiłki?
Sfera | 2014-04-02
Jednym z przykazań naszej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też kiedy i jak spożywać posiłki. Większość Polaków je natomiast rano niewiele bądź w ogóle, co może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, jakie korzyści płyną z dbałości o śniadanie – oto 5 argumentów, dla których warto jeść drugi posiłek, jeszcze przed obiadem. czytaj »
(bez nazwy) Polowanie na słońce – czyli jak ładować swój swój organizm witaminą D
Admolto | 2014-03-01
Wiosna to czas rozwoju, czas pobudki. To czas, w którym zwierzęta wygłodzone przez zimę zbierają energię i przygotowują się do polowań na swoje zdobycze. I na ciebie przyszła pora - obudź się i rozpocznij polowanie. Polowanie na... słońce! czytaj »
Porada id 3740 Zima od kuchni. Co jeść, aby się wzmocnić, a jednocześnie nie przytyć?
Sfera | 2014-02-03
Chcąc wzmocnić odporność organizmu nie warto wzorować się na okresowo modnych dietach. Musimy po prostu dopasować jadłospis do aktualnej pory roku i jeść tradycyjne zimowe potrawy. czytaj »
Jedzenie hamburgera 5 dobrych powodów żeby jeść wolniej
Poradopedia.pl | 2014-01-30
Jedzenie w pośpiechu jest niezdrowe, ale właściwie dlaczego? Przeczytaj co zyskasz zwalniając tempo przy stole! czytaj »
Krowa Mleko UHT a pasteryzowane - jakie są różnice
Poradopedia.pl | 2014-01-06
Na czym polega pasteryzacja mleka i czym różni się od mleka UHT? Czy mleko prosto od krowy jest najlepsze? czytaj »
Znaleziono: 407