Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie… Wokół limitów spożywania jaj kurzych narosło wiele błędnych przekonań i mitów. Tymczasem ich jedzenie to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. czytaj »
Branżę piekarniczo-cukierniczą w Polsce od zawsze charakteryzuje przywiązanie do tradycji. Nic więc dziwnego, że wkroczenie w XXI wiek dla wielu jej przedstawicieli nie było zadaniem łatwym. Problemem okazały się nie tylko nowinki technologiczne, jak usprawniające kontakt z klientem profile społecznościowe czy e-sprzedaż, ale także sytuacja gospodarcza, w której znalazła się branża na przełomie wieków. czytaj »
Kuchnia to serce domu, miejsce, w którym przyjemnie się przebywa. Dlatego też nawet jej najmniejsze detale powinny być w pełni dopasowane do oczekiwań i potrzeb domowników. Armatura sanitarna jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni i stanowi jej swoiste centrum. Ważne jest zatem, aby zapewniała wygodę użytkowania i przyciągała spojrzenia swoim wyjątkowym designem. czytaj »
Polenta z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na gorąco i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób czytaj »
Rodzajów sushi jest bardzo wiele, i zapewne tylko wytrawni znawcy japońskiej kuchni są w stanie wymienić je i bezbłędnie rozróżnić. A jednak to eleganckie i smaczne danie kochają także Polacy i coraz częściej odwiedzają restauracje serwujące prawdziwe japońskie dania. Jakie są najpopularniejsze rodzaje sushi? Oto one czytaj »
Sałatka z uszkami to świetny pomysł na lunch lub przekąskę. Jest lekka, wyśmienicie smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na talerzu. To właśnie dlatego można ją z powodzeniem serwować nie tylko na co dzień, ale także podczas spotkań towarzyskich lub innych domowych przyjęć. Dodatkowo jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jej oryginalny smak i ciekawe połączenie składników z pewnością podbije podniebienia gości. czytaj »
Pobieżne sprzątanie sprawdzi się na co dzień, niemniej raz na jakiś czas niezbędne jest przywrócenie blasku nawet najtrudniejszym do wyczyszczenia miejscom. Jak uporać się z największymi wyzwaniami na liście gruntownych porządków kuchennych? czytaj »
Tuż po hucznym Sylwestrze i wejściu w Nowy Rok z przytupem czeka nas kolejna atrakcja – taneczny karnawał! Czas balów, maskarad i przebieranych zabaw rozpoczyna się wraz z początkiem święta Trzech Króli i trwa aż do Środy Popielcowej, otwierającej 40-dniowe przygotowania do Wielkanocy. Tradycji i zwyczajów świętowania jest co niemiara, niemalże tyle ile… krajów na świecie. Chociaż w Polsce nie tak często obchodzony, w niektórych zakątkach świata karnawał to wyjątkowy czas w roku . Sami sprawdźcie! czytaj »
Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja aby spotkanie z najbliższymi nabrało niecodziennego smaku. Z okazji zbliżających się dni proponujemy alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości! czytaj »
Chyba nikt nie wyobraża sobie świątecznych przygotowań bez karpia w roli głównej. To bezkonkurencyjny król wigilijnej wieczerzy! Zobacz jak przygotowuje się go w różnych rejonach Polski! czytaj »
30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food! Skorzystaj z naszych propozycji na magiczne dania i zaskocz znajomych!
Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
czytaj »