Garnek ferromagnetyczny- co to takiego?

jakbiegacpl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

att/2010/02/22/1474_kuchenkidozabudowy2.jpg

O ile kuchnie gazowe i ceraiczne nie sprawiają problemu, bo można na nich używac większości garnków. O tyle nowoczesne, i coraz bardziej popularne, kuchnie inducyjne przeciwnie.

Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania (tutaj odwołaj się do instrukcji swojej kuchni indukcyjnej).

Płyta indukcyjna – urządzenie służące do gotowania potraw, podgrzewające naczynie w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia. To niby takie proste.

Garnki do płyty indukcyjnej

Na kuchniach indukcyjnych można używać garnki tylko z dnem wykonanym z odpowiedniego materiału.
Garnki odpowiednie do kuchni indukcyjnych:
* stal lub emaliowane lane żelazo,
* żelazo, stal lub nieemaliowane lane żelazo,
* 18/10 stal nierdzewna i aluminium, jeżeli ma oznaczenie, że jest odpowiedni do zastosowania do kuchni indukcyjnych

Garnki których nie można stosować na płycie indukcyjnej:
* naczynia kuchenne ze średnicą mniejszej niż zalecana przez producenta,
* naczynia ceramiczne, szklane,
* naczynia ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu lub miedzi, chyba, że wyraźnie zaznaczono jako odpowiednie do kuchni indukcyjnych,
* naczynia z nóżkami, o wypukłym dnie

Dla celów właściwej pracy kuchni, garnki powinny mieć płaskie dno o średnicy w zakresie podawanej przez producenta, najlepsze efekty uzyskuje się jeżeli średnica garnka jest równa średnicy pola grzejnego. Garnki powinny mieć dno ferromagnetyczne.

źródło: www.plyta-indukcyjna.pl

Polecane strony

płyta indukcyjna- serwis internetowy
Strona z informacjami o kuchniach indykcyjnych
Dlaczego indukcja?
Ekologia i oszczędności to główne zalety płyt indukcyjnych
Opinie o płytach indukcyjnych
Za i przeciw na temat indukcji w kuchni. Opinie użytkowników.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1