Podobne porady

Posiłek pod chmurką, czyli jakie potrawy sprawdzą się na pikniku

Gastrosfera | 2014-09-01 10:11

Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. – Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. czytaj »

Znaleziono: 51
Chemia i jedzenie Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Gastrosfera | 2015-11-25
Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę! czytaj »
Porada id 4370 Zapiekanka – królowa polskiego street food’u
Gastrosfera | 2015-08-10
Kraków to nie tylko miasto smoka wawelskiego. Jest też światową stolicą zapiekanek! Zapiekana bagietka z żółtym serem to potrawa wymyślona w Polsce, od lat uwielbiania przez wszystkich. Zdradzamy jaka jest jej historia i podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekanką z sezonowymi produktami! czytaj »
Jedzenie hamburgera 5 dobrych powodów żeby jeść wolniej
Poradopedia.pl | 2014-01-30
Jedzenie w pośpiechu jest niezdrowe, ale właściwie dlaczego? Przeczytaj co zyskasz zwalniając tempo przy stole! czytaj »
Odchudzanie 5 banalnie prostych i skutecznych sposobów na odchudzanie
Poradopedia.pl | 2014-01-16
Odchudzanie kojarzy się zazwyczaj z dietą pełną wyrzeczeń i ćwiczeniami fizycznymi. Wcale nie musi tak być - zacznij od banalnie prostych i bardzo skutecznych sposobów. czytaj »
Spacer nad morzem Spacer po jedzeniu jest dobry dla Twojego zdrowia
Poradopedia.pl | 2013-12-03
Czy spacer po jedzeniu rzeczywiście pomaga w trawieniu, czy też nie ma to znaczenia? czytaj »
(bez nazwy) Odżywianie dopasowane do osobowości
Admolto | 2013-11-08
Mamy więcej diet, niż dni w roku, a mimo to otyłość jest powszechnym problemem. Każda z nas przynajmniej raz się odchudzała, są także osoby dla których bycie na diecie jest zajęciem stałym - zmieniają tylko rodzaj stosowanej diety odchudzającej. czytaj »
Jajka Co powinieneś wiedzieć o jajkach
Poradopedia.pl | 2013-10-31
Na temat jajek krążą fałszywe informacje, zwłaszcza na temat ich wartości odżywczych i wpływu na zdrowie. Jak jest naprawdę? czytaj »
Grzyby Nie podawaj dzieciom grzybów do jedzenia
Poradopedia.pl | 2013-09-24
Przeczytaj dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów. czytaj »
Porada id 3582 Al fresco dining po polsku
Sfera | 2013-08-29
Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki. Radzimy jak przygotować al fresco dining, danie pod gołym niebem, jakie uwielbiają Hiszpanie, Włosi oraz Polacy. To wyjątkowy sposób na sjestę i ugoszczenie niespodziewanych gości. czytaj »
Mięso w sklepie Nadkonsumpcja od zaplecza
Poradopedia.pl | 2013-08-28
Zobacz wymowny film jak wygląda współczesna konsumpcja od zaplecza. czytaj »
Znaleziono: 51