Podobne porady

Karnawałowe tradycje – tak się bawimy w różnych zakątkach świata!

Gastrosfera | 2017-01-16 14:26

Tuż po hucznym Sylwestrze i wejściu w Nowy Rok z przytupem czeka nas kolejna atrakcja – taneczny karnawał! Czas balów, maskarad i przebieranych zabaw rozpoczyna się wraz z początkiem święta Trzech Króli i trwa aż do Środy Popielcowej, otwierającej 40-dniowe przygotowania do Wielkanocy. Tradycji i zwyczajów świętowania jest co niemiara, niemalże tyle ile… krajów na świecie. Chociaż w Polsce nie tak często obchodzony, w niektórych zakątkach świata karnawał to wyjątkowy czas w roku . Sami sprawdźcie! czytaj »

Znaleziono: 136
Jak zrobić krem z cukinii?
daisy1 | 2008-05-07
Podaje swój przepis na przepyszną zupkę - krem z cukinii: składniki na 4 osoby: - 3 cukinie (ok. 1 kg) - 1 biała... czytaj »
Kulinaria na Andrzejki, czyli co przygotować do jedzenia na domową prywatkę?
Poradopedia.pl | 2007-11-10
Niedługo nadejdą Andrzejki. Jeżeli przygotowujesz je u siebie, musisz już wcześniej mieć gotowe menu na tą okazję, a naszym zadaniem... czytaj »
Placki ziemniaczane z grzybami
zaba | 2007-09-07
1. Grzyby (najlepiej podgrzybki) moczymy w wodzie ok. 15 minut. 2. Grzyby siekamy. 3. Siekamy cebulkę, a następnie wrzucamy na... czytaj »
Szparagi Jak gotuje się szparagi?
zaba | 2007-07-01
Szparagi to przepyszne warzywo bogate w cenne składniki mineralne. Przygotowanie ich jest bardzo proste - przeczytaj jak ugotować szparagi. czytaj »
Przepis na babkę wielkanocną
zaba | 2007-04-06
Potrzebne będą następujące składniki: 4 jaja 1/2 kg mąki 3 szklanki mleka 350 g cukru 250 g masła 1... czytaj »
Jak zrobić jajecznicę na parze?
mittal | 2007-02-11
Zagotuj wodę w garnku, postaw na nim talerz wraz z 1,5 łyżki masła, wbij na niego 1 jajko, dodaj... czytaj »
jak zrobić tradycyjne potrawy marokańskie?
lula78 | 2007-01-16
Ja znalazłam przepis na Marokańskie podpłomyki z ciecierzycą. Składniki: 1 porcja podstawowego chleba 1 kg mąki 14g suszonych drożdży 2... czytaj »
Jak przyrządzić tradycyjne potrawy marokańskie?
zaba | 2007-01-16
Ja polecam z kuchni marokańskiej ostrą pastę Harissa. Przygotowuje się ją z różnych odmian ostrych papryk, kolendry, czosnku oraz soli... czytaj »
Ile czasu powinno się moczyć grzyby?
hoody99 | 2007-01-10
Przed przyrządzeniem suszone grzyby powinno się moczyć w wodzie ok. 15 minut. czytaj »
Jak przyrządzić łososia?
daisy05 | 2007-01-08
Ja przygotowuję łososia w sosie buraczkowo-chrzanowym. Gotujemy 1 małego buraczka na 2 osoby, ścieramy go na tarce. Siekamy cebulę. W... czytaj »
Znaleziono: 136