5 przepisów na pyszny i zdrowy kompot ze świeżych owoców

Kompot z rabarbaru

5 / 5

Składniki:

  • 25 dag rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół cytryny.
  • listek świeżej mięty.

Wykonanie:

  1. Rabarbar umyj, usuń liście a łodyżki pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
  2. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj rabarbar - smaż całość przez ok. 2 minuty.
  3. Następnie zalej wodą i gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu.
  4. Dodaj sok z cytryny, a w razie potrzeby również cukier - gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Przestudzony kompot przelej do dzbanka. Dodaj listek mięty.

Powrót do artykułu »

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1