5 przepisów na pyszny i zdrowy kompot ze świeżych owoców

Kompot z jabłek

1 / 5

Składniki:

  • 1 kg soczystych jabłek,
  • 5-10 łyżek cukru,
  • łyżeczka cynamonu lub skórka starta z cytryny,
  • kilka gałązek mięty lub kilka goździków.

Wykonanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w grubą kostkę.
  2. Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia - cukru dodawaj w miarę potrzeb.
  3. Gotuj kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
  4. Dopraw cynamonem i gotuj jeszcze przez chwilę, następnie przestudź i przelej do dzbanka lub szklanek.

Powrót do artykułu »

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1