Nie każdy wie, że małe dziecko posiada ponad cztery razy więcej kubków smakowych niż osoba dorosła, dlatego tak ważne jest, aby produkty wprowadzane do diety maluszka były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i zróżnicowane.
czytaj »
Dzieciństwo to czas nauki i poznawania świata, czemu towarzyszyć mogą także niefortunne zdarzenia. Okazuje się bowiem, że spora część wypadków z udziałem małych dzieci ma miejsce w domu lub w jego otoczeniu. Dlatego tak istotne jest, aby już na etapie wykańczania pomieszczeń zadbać o potrzeby najmłodszych użytkowników. Podpowiadamy, jakie rozwiązania wybrać do łazienki, by zapewnić dziecku bezpieczeństwo, komfort oraz edukację w zakresie samodzielności i higieny. czytaj »
Dzieci ze względu na to, że nie zdają sobie sprawy z otaczających ich zarazków, są bardziej narażone na ich „złapanie”. Zwłaszcza latem, kiedy przebywają na dworze, są wystawione na dużą próbę. Mają tam styczność z całą kolonią bakterii, dlatego warto o odporność podopiecznych zadbać już dziś, by przez całe lato cieszyły się zdrowiem! czytaj »
Alergia pokarmowa to coraz częstszy problem u dzieci. Niełatwo ją leczyć, ale znamy czynniki, które zwiększają prawdopodobieństwo jej pojawienia się. Ekspert – dr Katarzyna Zabłocka-Słowińska z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, podpowiada, jak zapobiegać alergii u niemowląt z grupy podwyższonego ryzyka jej wystąpienia. czytaj »
Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom. Dzięki wartościowym składnikom ciasteczka są pożywne i wspaniale zastąpią tradycyjne sklepowe słodycze. czytaj »
Tłuszcze w diecie dzieci odgrywają bardzo istotną rolę. Są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i prawidłowego rozwoju malucha już od pierwszych dni życia. czytaj »
Budyń jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim jest bardzo lubiany przez małych i dużych łasuchów. czytaj »
Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Danie kusi bazyliowym aromatem, żywymi kolorami i apetycznym wyglądem. Będzie smakowało nie tylko miłośnikom bezglutenowych przysmaków, czy osobom na bezglutenowej diecie. Z pewnością podbije podniebienia fanom tradycyjnej kuchni i klasycznych dań. czytaj »
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem. czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »
Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. czytaj »