Odpowiednia dieta to podstawa zdrowego stylu życia. To zdanie nie jest pustym frazesem, lecz rzeczywistym faktem potwierdzanym przez liczne badania naukowe. Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i kondycji organizmu, wpływając nie tylko na naszą wagę, ale także na nasze samopoczucie, energię i ogólną sprawność fizyczną. czytaj »
Dieta Śródziemnomorska to nie tylko sposób żywienia, ale również styl życia, który zdobył uznanie ekspertów ds. zdrowia i dietetyki na całym świecie. Bazuje na tradycyjnych nawykach żywieniowych regionu Morza Śródziemnego i skupia się na spożywaniu świeżych, naturalnych produktów, co przekłada się na korzyści zdrowotne. Niniejsza rozprawka omówi kluczowe elementy Diety Śródziemnomorskiej oraz jej pozytywny wpływ na zdrowie. czytaj »
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemem nadwagi i otyłości. Odchudzanie staje się jednym z głównych celów wielu osób, które pragną poprawić swoje zdrowie i wygląd. Jednak wiele osób napotyka trudności przy próbie utraty wagi, ponieważ nie zdają sobie sprawy, że sam proces odchudzania nie zawsze jest prosty i wymaga odpowiedniego podejścia. Właśnie tutaj psychodietetyka może odegrać ważną rolę. czytaj »
Dla smaku i dla zdrowia – koktajl przygotowany ze świeżych składników, to doskonały pomysł na sycący posiłek, który obok pełni smaku dostarczy moc potrzebnych składników odżywczych. czytaj »
Wszyscy zgodnie przekonują, aby jeść dużo warzyw – w końcu to samo zdrowie! Mają mnóstwo witamin, dostarczają niezbędne białko, regulują pracę układu trawiennego i mają niską kaloryczność. Jednak dla niektórych, szczególnie tych najmłodszych, to jedynie zbędny dodatek do posiłku, a lista ich zalet nie jest wystarczającą motywacją, aby zacząć je jeść. Jak odczarować mit „nijakich” warzyw i zachęcić dzieci do ich jedzenia? Najlepiej zacząć wiosną! czytaj »
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »
Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie… Wokół limitów spożywania jaj kurzych narosło wiele błędnych przekonań i mitów. Tymczasem ich jedzenie to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. czytaj »
Prawidłowo zbilansowana dieta jest szalenie ważna, ponieważ przyczynia się nie tylko do utrzymania dobrej formy i odpowiedniej masy ciała, ale także do właściwego funkcjonowania całego organizmu. czytaj »
Twój układ pokarmowy pracuje zbyt wolno? Dokuczają Ci zaparcia? Przyczyna to najczęściej nieprawidłowa perystaltyka jelit. Tę przykrą dolegliwość możesz pokonać naturalnie. czytaj »
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem. czytaj »