Jak naostrzyć nóż?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Tępe noże można ostrzyć różnymi sposobami, pamiętając przy tym o pewnych zasadach.

1. Ceramiczne noże kuchenne można ostrzyć tylko na kamieniach diamentowych, bo w przeciwnym razie ostrza ulegną zniszczeniu.

2. Na rynku dostępne są ostrzałki, które trzyma się w ręku podczas ostrzenia noża oraz takie, które należy najpierw przytwierdzić do blatu.

3. Noże najwygodniej ostrzyć za pomocą:

  • ostrzałki ręcznej, która ślizga się w poprzek ostrza;
  • nieruchomej ostrzałki ręcznej, przesuwając nożem po jej wierzchu;
  • ostrzałki zbudowanej z nieruchomej obudowy, wewnątrz której znajduje się ruchome ostrze.

4. Nóż zawsze należy ostrzyć po skosie - pod kątem 20 stopni do powierzchni ostrzącej.

5. Dociskając nóż do powierzchni ostrzącej, płynnymi ruchami należy przesuwać go raz w jednym, raz w drugim kierunku.

Uwaga!

Przed zakupem odpowiedniej ostrzałki, należy przymierzyć ją do dłoni i sprawdzić, czy nie będzie się z niej wysuwać. Podczas ostrzenia noża trzeba zachować szczególną ostrożność.

Ostrzałkę można zastąpić:

  • nożyczkami,
  • drugim nożem,
  • kubkiem porcelanowym (o spód naczynia, gdzie nie ma lakieru),
  • papierem ściernym,
  • kamiennym parapetem,
  • schodami z kamienia lub betonu,
  • kamieniem ceramicznym bądź diamentowym.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: