Jak zrobić nalewkę z kasztanów?


Nalewka z kasztanów uszczelnia ściany naczyń włosowatych, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i łagodnie ściągająco. Wzmacnia układ krwionośny, a także ułatwia wydalanie moczu przy przeroście prostaty.
Lecznicza nalewka z kasztanów
Składniki:
- 50 g suszonych kwiatów kasztanowca,
- 50 g suszonych owoców kasztana lub 100 g młodych owoców,
- 4 szklanki wódki.
Sposób przygotowania:
- Kasztany rozdrabniamy, a kwiaty kruszymy. Zalewamy w odpowiednim słoju alkoholem i odstawiamy na 10 dni. W tym okresie kilkakrotnie potrząsamy słojem, aby przemieszać jego zawartość.
- Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciepłym, ciemnym miejscu.
Nalewka z kasztanowca to również lek na hemoroidy, dolegliwości w okresie klimakterium, stany zapalne wątroby, gruczołu krokowego, miednicy mniejszej, żylaki nóg, odmroziny, obrzęki skóry i tkanki podskórnej, obrzęki głośni, płuc, a nawet mózgu, krwiaki, zapalenie ścięgna oraz zakrzepowe zapalenie żył. Dawkowanie: 40 kropli 3 razy dziennie przez 30 dni. Nalewką z kasztanów można też nacierać części ciała zajęte reumatyzmem - zabieg najlepiej wykonywać na noc.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki
1. Owoce, liście, kwiaty i kora kasztanowca zawierają szkodliwą substancję, dlatego nie należy ich spożywać na surowo.
2. Zbyt długo stosowane wewnętrznie preparaty z kasztanowca mogą powodować pieczenie, mdłości oraz bóle głowy.
3. Nie zaleca się spożywania nalewki przez kobiety w ciąży.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam