Jak zrobić wino z winogron?

Iza_B  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 0)

Przepisów na wino z winogron jest wiele, poniżej przedstawiam jeden z nich używając do tego celu jasnych winogron.

Składniki na 10 litrów wina ok. 10-procentowego:

  • 5 kg jasnych winogron
  • 6,5 l wody
  • 1,2 kg cukru
  • 3 g pożywki


Przygotowanie:

  1. Winogrona rozgniatamy na miazgę (ważne by nie robić tego za pomocą sprzętu mechanicznego, tylko ręcznie). Dzielimy na trzy równe porcje.
  2. Zagotowujemy ok. 1/3 l wody i wrzątkiem zalewamy pierwszą porcję miazgi.
  3. Po ochłodzeniu dodajemy zaczynu drożdżowego i następnego dnia odcedzamy.
  4. Drugą porcję miazgi zalewamy kolejną 1/3 l wrzątku i postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej porcji, po czym uzyskany roztwór dolewamy do pierwszego w dymionie.
  5. Trzecią porcję miazgi zalewamy ostatnią 1/3 l przegotowanej wody, na drugi dzień odcedzamy i mieszamy miazgę.
  6. W tak uzyskanym roztworze rozpuszczamy cukier i po ochłodzeniu dolewamy do pozostałych dwóch porcji miazgi w dymionie.
  7. Do całości dodajemy drożdżową pożywkę i zaczynamy czas fermentacji.
  8. Po zakończeniu procesu fermentowania, czyli po ok. dwóch miesiącach wykonujemy obciąg wina i pozostawiamy do drugiej fermentacji (ok. trzy miesiące). Jest to okres, w którym wino przechodzi tzw. cichą fermentację podczas której nabiera odpowiedniego smaku. Można od czasu do czasu spróbować klarującego się wina, ale nie należy robić tego bezpośrednio z gąsiora, tylko nalewając uprzednio do szklaneczki lub kieliszka.
  9. Po upływie tego czasu ostatecznie zlewamy wino i oczyszczone wlewamy z powrotem do baniaka lub butelek w celu leżakowania. Im dłużej je przetrzymamy, tym lepszy smak wina wydobędziemy.

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~gogus | 2013-09-18 12:36
O rany!Tyle wody?Co to ma być?
~ja | 2012-09-23 11:29
Co to, k...a, jest DYMION???