Lasagne - jak przygotować?

ruw3  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 2)
Przygotowanie: 100 min.
Liczba porcji: 4


Składniki:
  • 600g mielonego mięsa 
  • 250 g makaronu lasagne 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g startego sera
  • 500 ml mleka
  • 100 g sera typu ementalskiego, np. ser Kurpiowski, Koldamer, Królewski czy Hetman
  • 100 g parmezanu
  • 4 łyżka śmietany
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek, oregano, biały pieprz
Przygotowanie:
  1. Lasagne zagotować w 4 litrach wrzącej wody z łyżką oliwy i zahartować zimną wodą.
  2. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i mięso mielone. Następnie dopraw je papryką, oregano i solą.
  3. Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę stopniowo dolewanym winem i mlekiem. Sos gotować jeszcze przez 5 minut. Później dodać sól i pieprz.
  4. Piekarnik podgrzać do temperaury 200 stopni. Do żaroodpornego przelać trochę sosu i rozprowadzić po całym dnie. Układać na przemian warstwami makaron, farsz mięsny, sos i ser.
  5. Ostatnią warstwę mięsa posmarować grubo sosem, posypać tartym serem i dodać śmietany. Wkładamy naszą lasagnę do piekarnika na 40 minut, po tym czasie wyciągamy i posypujemy resztą sera i na 5 minut wkładamy do piekarnika. Po wyjęciu kroimy dużym nożem i delikatnie wyciągamy.
Buon apetito!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~.:lasange:. | 2012-03-08 16:51
pyszne

Najnowsze porady