Pierniki z lukrem i czekoladą

Fly_PR  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Składniki (20 pierników):

 

• 250 g mąki pszennej uniwersalnej
• 75 g cukru
• 125 g miodu
• 50 ml wody Mama i ja
• 40 g masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• ½ łyżki kakao
• Szczypta soli

 

Składniki na lukier (na około 10 pierników):

 

• 100 g cukru pudru
• 2–3 łyżki gorącej wody Mama i ja

 

Składniki na polewę czekoladową (na około 10 pierników):

 

• 80 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
• 1 łyżeczka masła

 

Wykonanie:

 

1. W rondelku podgrzej miód, cukier, masło i wodę. Przestudź, dodaj przyprawę do piernika, kakao
i sól, a następnie wymieszaj z mąką przesianą z sodą. Dodaj jajko, zagnieć ciasto, zawiń w folię
i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na 7 mm, wytnij serca i ułóż na blasze z papierem. Piecz 10–12 minut w 180°C, wystudź na kratce.
3. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej, wymieszaj na jednolitą polewę i nałóż lub zanurzaj w niej pierniczki.
4. Lukier przygotuj z cukru pudru i odrobiny gorącej wody, mieszając do gładkiej konsystencji. Udekoruj nim pierniczki, gdy całkowicie ostygną.

 

Woda źródlana Mama i ja

 

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

 

Strona www:

https://wodadladziecka.pl/

 

Cena:

 

1,5 ltr – 2,49 zł
0,5 ltr sport cap – 1,99 zł
0,35 ltr – 1,59 zł


 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady