Komentarze do porady

Jak gotować bób

Poradopedia.pl | 2007-06-23 23:04

Co powinieneś wiedzieć, żeby ugotować smaczny bób na parę sposobów! czytaj »

Zostaw komentarz:


Znaleziono: 35
~łukasz | 2014-06-17 16:39
Bób wrzuca się do chłodnej, ciepłej, wrzącej wody?
~Hadzi | 2013-06-30 18:16
Czosnek w proszku niestety ale też niezły :)
~wera | 2013-06-23 16:49
na tej stronie można wszystkoo znaleść dlatego zawsze w chodze na tą stronę
~gap | 2013-06-23 12:40
Jak bez skórki?! Skórka jest najlepsza. Zawsze jem ze skórką. I ile ma błonnika!
~you | 2012-08-16 15:17
ugotowany bób smażymy na masełku bardzo pyszny polecam
~77 | 2012-07-25 13:26
ja dzisiaj robie soie wyzerke
~natalcia | 2012-07-19 14:46
zapraszam do mnie :):):)

http://www.deliciouseating.bloog.pl/
~Mirt | 2012-07-11 11:02
Witam,
Świeży bób, nieobrany, solidnie posolony należy gotować na mocnym lub średnim ogniu ok 10-15 min. Nie ma znaczenia czy wrzucimy go na wrzątek czy tylko do gorącej wody (ja zalewam wrzątkiem i doprowadzam do wrzenia, 10-12 min od momentu zalania). Najlepiej po 10 minutach wyjąć jednego i spróbować czy jest już miękki. Oczywiście łupiny nie jemy.
- Ugotowany bób zdecydowanie łatwiej jest obrać niż surowy.
- Bób w łupinie należy solidnie posolić gdyż przez łupinę niewiele soli się wchłania.
~patryk | 2012-07-10 18:19
najpierw trzeba obrać
~patryk | 2012-07-10 18:18
jak to sie ciężko je
~Tom | 2012-07-04 13:07
Nasz wykladowca dal nam na egzaminach ostatnio tez niezlego bobu.
~gidorah | 2012-07-02 18:34
dzięki za przepis, się nie przydał... dalej nie wiem czy to wrzucać na wrzątek czy do zimnej wody
~marciocha | 2012-06-20 14:27
ja gotuję tylko z solą (czasem dorzucam łyżkę masła), sprawdzam co kilka minut czy już ugotowany (szybkość gotowania zależy od dojrzałości), a potem wrzucam go do michy, siadam i wcinam, bo kocham bób!
~Nicka | 2012-06-19 19:22
Będę go zjadł.
~panfu | 2012-06-12 15:00
uwielbiam to
~żarłok | 2012-06-11 20:02
dojrzały
bób is the best radzę poczekać
~krystyna | 2011-10-02 19:44
boby są dziwne trzymajcie się od nich z daleka
~agravka | 2011-08-12 10:36
kupiłam śliczny, młody bobek i będę gotować wg przepisu, dam znać jak wyszło.
a'propos - co z tymi małymi dzyndzelkami na nasionku zrobić? wyrwać, czy jeść, bo niektóre lekko zaschnięte, albo czarnawe?
~maniaczka bobowa | 2011-07-26 12:32
Ja gotuję bób wrzucając go na gorącą wodę (wtedy mam większą kontrolę nad stanem warzywka:) i nie dodaję cukru, samą sól.
Tak uwielbiam smak samego bobu, że najbardziej lubię go bez niczego. Ale lubię go też przysmażony na patelni, posypany pieprzem i wegetą. może służyć jako dodatek do dania głównego :)
~kinjo | 2011-07-19 19:59
Dzięki za patent z czosnkiem - danie w 25 minut gotowe :)
~bobek | 2011-07-17 09:27
ja już półtorej godziny gotuje wrzuciłem na zimną wodę i jeszcze mu z pół godziny potrzeba łyżeczkę cukru i 2 łyżki soli
~Mika | 2011-07-02 22:19
a ja polecem bobik z posiekanym koperkiem i masełkiem. mniam.
~Pogromca Bobów | 2011-06-23 02:59
Do przedostatniego komentarza to moge polecić co najwyżej popukanie się w głowę.. za przeproszeniem ale "dupa" się wydziela a nie substancje rakotwórcze.

Oczywiście gotujemy pod częściowym przykryciem.
~Pogromca Bobów | 2011-06-23 02:56
Od lat jem bób więc powiem tak:
Ten przepis jest jednym z najlepszych zamieszczonych w necie.

Co do komentarzy:
wrzucamy do zimnej wody, nie do żadnego wrzątku;

płuczemy wcześniej bo jak każde warzywo kupione w sklepie może być jakiś sposób zabrudzone

jeśli jesteśmy amatormai, po 10-15 minutach wyciągamy jeden i sprawdzamy czy jest dobry, jeśli nie, to później co 5-10 minut ( zależy od :starości" bobu )
~my | 2011-06-22 18:13
Roslin fasolowych nie gotujemy pod przykryciem, gdyz w trakcie gotowania wydostaja sie z nich substancje rakotworcze.
Znaleziono: 35