Siekane kotleciki z kurczaka z kolorowym ryżem
Fly_PR | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Siekane kotleciki z kurczaka mają złocisty kolor, są chrupiące i pełne wartościowych dodatków, np. w postaci marchewki czy cukinii. Podane z zabarwionym kurkumą ryżem zachęcą do posiłku najmłodszych i będą pysznym posiłkiem dla całej rodziny.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- ½ cukinii
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz
- 1-2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 200 g białego ryżu (2 woreczki)
- 400 ml wody Mama i ja
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Kurczaka pokój i posiekaj na malutkie kawałeczki. Obraną marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do mięsa. Następnie wbij jajka, dosyp bułkę tartą, dopraw czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nałóż każdą porcję łyżką, lekko spłaszczając kotleciki. Smaż je na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
- Ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kurkumę, curry i sól do smaku. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 12 minut. Nie mieszaj. Ryż powinien wchłonąć wodę i kolor kurkumy.
- Na koniec wymieszaj i pozostaw do odparowania. Uformuj kuleczki i podaj z siekanymi kotlecikami z kurczaka.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam