Siekane kotleciki z kurczaka z kolorowym ryżem

Fly_PR  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Siekane kotleciki z kurczaka mają złocisty kolor, są chrupiące i pełne wartościowych dodatków, np. w postaci marchewki czy cukinii. Podane z zabarwionym kurkumą ryżem zachęcą do posiłku najmłodszych i będą pysznym posiłkiem dla całej rodziny.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • ½ cukinii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • 1-2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g białego ryżu (2 woreczki)
  • 400 ml wody Mama i ja
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Kurczaka pokój i posiekaj na malutkie kawałeczki. Obraną marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do mięsa. Następnie wbij jajka, dosyp bułkę tartą, dopraw czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i nałóż każdą porcję łyżką, lekko spłaszczając kotleciki. Smaż je na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
  3. Ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kurkumę, curry i sól do smaku. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 12 minut. Nie mieszaj. Ryż powinien wchłonąć wodę i kolor kurkumy.
  4. Na koniec wymieszaj i pozostaw do odparowania. Uformuj kuleczki i podaj z siekanymi kotlecikami z kurczaka.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady