Przepisy na sałatki z ogórków kiszonych
Poradopedia.pl | |
1 | Ocena:
(głosy: 0)


Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do różnych potraw. Można podawać je na różne sposoby, między innymi w formie pysznych sałatek. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów.
Sałatka z ogórków kiszonych i cebuli
Składniki:
- 5 ogórków,
- 2 cebule.
sos: 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka majonezu, 1/2 łyżeczki octu, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki kroimy w cienkie plasterki, a cebule w piórka.
- Składniki na sos łączymy razem, polewamy sałatkę i mieszamy.
- Sałatkę wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Sałatka z ogórków kiszonych i marchewki
Składniki:
- 3 ogórki,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki i marchew ścieramy na talarki, a cebulę bardzo drobno kroimy.
- Całość mieszamy z oliwą z oliwek.
- Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z ogórków kiszonych, jajek i jabłek
Składniki:
- 3 ogórki,
- 2 jajka,
- 2 jabłka,
- 1 mała cebula,
- 3 łyżeczki majonezu,
- szczypiorek lub natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Jajka kroimy w drobną kostkę, a cebulę drobno siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem.
Sałatka z ogórków kiszonych i papryki
Składniki:
- 6 ogórków,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 papryki zielonej,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę - wszystko mieszamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz olej.
- Sałatkę wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Sałatka z ogórków kiszonych i fasolki szparagowej
Składniki:
- 30 dag ogórków,
- 50 dag fasolki,
- 6 jajek,
- 1 por,
- 5 łyżek majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, po czym studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Ogórki kroimy w paski, a ugotowane na twardo jajka w grubą kostkę.
- Białą część pora kroimy w półplastry.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Sałatka z ogórków kiszonych i ziemniaków
Składniki:
- 6-8 ogórków,
- 50 dag ziemniaków,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy, a następnie studzimy i kroimy w plasterki.
- Ogórki płuczemy i kroimy w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy.
- Do dużej miski przekładamy ziemniaki, ogórki, szczypiorek, jogurt i majonez - wszystko mieszamy.
- Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Sałatka z ogórków kiszonych i fety
Składniki:
- 4 ogórki,
- 3 pęczki pomidorków koktajlowych,
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 kostka sera typu feta,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a fetę kroimy w kostkę.
- Pomidorki kroimy na 4 części, a ogórki na drobną kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz i odrobinę słodkiej papryki. Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam