5 pomysłów na przetwory w słoikach

Papryka marynowana

2 / 5
© Poradopedia.pl

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej papryki;
  • garść gorczycy;
  • kilka liści laurowych;
  • po kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego.

Zalewa:

  • 600 ml wody;
  • 250 ml octu 10%;
  • cebula pokrojona w krążki;
  • po 2 łyżeczki cukru i soli; 
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski, a następnie ułóż w słoikach.
  2. Do każdego słoika dodaj po listku laurowym, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego;
  3. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotuj, a następnie dodaj 2 łyżki oleju.
  4. Zalewę wlej do słoików (powinna zakryć paprykę).
  5. Słoiki zakręć i ustaw w garnku. Zalej naczynie wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 10 minut, po czym odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Powrót do artykułu »

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1