5 pomysłów na przetwory w słoikach

Korniszony

1 / 5
© Poradopedia.pl

Zalewa (na około 3-4 kg ogórków):

  • 3 l wody;
  • 1/2 l octu 10%;
  • szklanka cukru;
  • 10 dag soli;
  • 3 liście laurowe;
  • 4 goździki;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • łyżeczka gorczycy.

Przyprawy do słoików:

  • cebula;
  • czosnek;
  • surowa marchew;
  • koper;
  • chrzan.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i ciasno poukładaj w słoikach - do każdego z nich włóż kilka plasterków marchewki, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, trochę cebuli i kopru.
  2. Zagotuj wodę z przyprawami, cukrem i solą (gotuj około 5 minut od momentu wrzenia). Na koniec dodaj ocet, doprowadź ponownie do wrzenia i zestaw z ognia.
  3. Słoiki uzupełnij gorącą zalewą, a następnie wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij naczynie z ognia. Odstaw słoiki do ostygnięcia.

Powrót do artykułu »

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1