Dieta w ciąży - jak się odżywiać w ciąży?
Sposób odżywiania w ciąży wpływa na samopoczucie przyszłej mamy, ale przede wszystkim na prawidłowy rozwój dziecka. Co więc powinna jeść kobieta, a czego musi zdecydowanie unikać? Oto wskazówki.
I trymestr
Dziecku potrzeba wielu składników budulcowych, czyli: pełnowartościowego białka, tłuszczów, kwasu foliowego oraz cukrów jako źródła energii. Ponadto, maleństwo musi otrzymywać dużo tlenu, by nadążyć za ogromnym tempem wzrostu. Ważne są więc regularne spacery, gdyż pobudzają komórki matczynej skóry do wytwarzania witaminy D niezbędnej w budowie zaczątków mocnych kości i zębów dziecka.
Przyszła mama powinna jeść dużo roślinnego, jak i zwierzęcego białka, a także zielonych warzyw liściastych oraz tłustych ryb morskich. Owoce i warzywa można jeść do woli, ponieważ są źródłem cennych składników mineralnych, m.in.: magnezu, fluoru i selenu.
II trymestr
Do tworzenia krwi potrzeba dziecku dużo żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Natomiast do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości niezbędne jest dostarczanie większej ilości białka, wapnia, kwasów tłuszczowych oraz cynku.
Kobieta powinna jeść bardziej wartościowe potrawy, m.in.: chude mięso, tłuste ryby morskie, żółty ser, jaja, pełnoziarniste pieczywo, kasze, zielone i strączkowe warzywa, suszone morele, pestki dyni i słonecznika. Do sałatek warto dodawać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, a słodkie mleko zastąpić jogurtem lub kefirem. Przez całą ciążę, każdego dnia należy pić ok. 2-3 litrów niegazowanej wody, ale nie popijać jedzenia.
III trymestr
Dziecko nadal potrzebuje dużo białka, a także żelaza i wapnia. Nawet niewielkie niedobory witamin i składników mineralnych mogą zaszkodzić zarówno maleństwu, jak i mamie.
Warto teraz zadbać o regularne posiłki - należy jeść mniejsze porcje, ale częściej. Kobieta powinna urozmaicać dietę - w codziennym jadłospisie muszą znaleźć się różne rodzaje białka (np.: z mięsa, ryb, fasoli, serów i jaj - każde z nich zawiera inne aminokwasy). Pieczywo razowe, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, płatki zbożowe oraz żółtka jaj dostarczą mamie i dziecku odpowiednią porcję żelaza, magnezu, potasu, błonnika oraz witamin z grupy: A, B, C i E. Trzeba też pamiętać o węglowodanach, czyli: produktach zbożowych, ziemniakach i kaszach - są bogatym źródłem skrobi, która dodaje maleństwu energii podczas narodzin.
Lista zakazanych smakołyków:
- surowe mięso i ryby mogą być źródłem toksoplazmozy;
- spożywanie niedopieczonego drobiu i niedogotowanych jajek grozi salmonellą;
- potrawy typu fast food oraz gazowane napoje zawierają konserwanty, sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku, a także duże ilości sodu;
- napoje zawierające kofeinę podwyższają ciśnienie i pobudzają pracę mięśni (w tym macicy);
- tłuste, smażone i ostre potrawy są ciężkostrawne i wzdymające;
- każda ilość alkoholu szkodzi maleństwu.
Z jedzenia powyższych potraw najlepiej zrezygnować już na początku ciąży, gdyż szkodzą zarówno kobiecie, jak i dziecku.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam