Muffinki z gryczanej mąki bezglutenowej - szybki przepis
Pyszny deser jest w stanie poprawić nasze samopoczucie. Jak więc zachować zdrową równowagę nie rezygnując ze słodkości? Oto prosty przepis na muffinki z mąki bezglutenowej.
Składniki
Jeśli pozostajemy na diecie bezglutenowej, mamy dwie możliwości korzystania z dobrodziejstw płynących z jedzenia słodkich wypieków:
- możemy kupować bezglutenowe babeczki czy muffinki. Ich największą wadą jest jednak wysoka cena,
- własnoręczne upieczenie muffinków.
Wybieramy oczywiście opcję drugą: wyjdzie smaczniej, zdrowiej, taniej, i zabawniej. Potrzebujemy tylko:
- mąki najlepiej gryczanej– oczywiście bezglutenowej. Znajdziemy ją w każdym sklepiku z produktami ekologicznymi lub, jeśli nie mamy dostępu do takowego, w hipermarketach na dziale ze zdrową żywnością,
- 1/3 szklanki oleju,
- cukru lub ksylitolu – ½ szklanki,
- 1 jajka,
- sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia – 1 łyżeczka,
- aromat waniliowy – bezglutenowy, także do kupienia w sklepikach ekologicznych lub na dziale ze zdrową żywnością. Doskonałą alternatywą dla syntetycznego aromatu będzie laska wanilii,
- kakao – opcjonalnie,
- odrobiny soli,
- aby nasze muffinki były wilgotniejsze, delikatniejsze i smaczniejsze – warto dodać do nich banany. Wybierzmy 3 – 4 sztuki, mocno dojrzałe.
Sposób wykonania
Sposób wykonania bezglutenowych muffinków niczym nie różni się od przygotowania ich tradycyjnych odpowiedników. Działamy następująco:
- nagrzej piekarnik do 180 stopni,
- w misce, przy pomocy widelca, rozgnieć banany,
- w drugiej misce wymieszaj olej z jajkiem, dodaj wanilię,
- do bananów wsyp: cukier, mąkę, kakao, sól i sodę; dokładnie wymieszaj,
- masę jajową wlej do miski z bananami i mieszaj wszystkie składniki aż powstanie jednolita, gładka masa.
- ciasto nakładaj do papierowych papilotek lub silikonowych foremek drewnianą łyżką,
- włóż do piekarnika i piecz około 25 – 30 minut.
Muffinki możesz na koniec udekorować ciemną czekoladą lub kolorowa posypką – wybieraj je oczywiście w opcji bez glutenu.
To podstawowy przepis na smaczne i zdrowe muffinki. Możesz go modyfikować według własnych upodobań. Ich wykonanie jest proste i szybkie, a więc piecz i jedz – na zdrowie.
Polecane strony
- Tutaj znajdziecie bardzo dobrą gryczaną mąkę bezglutenową, świetnie sprawdzającą się w przypadku wypieków.
- Sprawdzona do wielu wypieków mąka ze 100% ekologicznych składników.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam