Jak czyścić i dbać o blaty z granitu?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Blaty z granitu bardzo dobrze prezentują się w kuchni i są bardzo trwałe. Przeczytaj jak o nie dbać.

Blaty z granitu

Autor: Raquel Boyes (prettyeasylife.com)

Granit to twardy i trwały kamień, który w odróżnieniu od np. blatów z marmuru nie jest podatny na odbarwienia spowodowane plamami czy innymi zanieczyszczeniami. Blaty granitowe zabezpieczone są specjalnym impregnatem, który tworzy warstwę ochronną przed trudnym do usunięcia brudem i zapewniając gładką powierzchnię. Dzięki niemu blat jest odporny na plamy i rysy, ale niestety nie jest odporny na wszystko.

Co ciekawe granit wyróżnia się wśród innych materiałów działaniem antybakteryjnym - na blatach z tego kamienia gromadzi się znacznie mniej bakterii niż na innych materiałach, a do jego czyszczenia często wystarcza zwykła ciepła woda bez dodatku detergentów.

Niektóre środki chemiczne albo np. mycie gorącą parą może spodować matowienie powierzchni. Uderzenia, przeciążenie lub wysoka temperatura mogą spowodować pęknięcia kamienia. Rozlane płyny zostawione na dłużej nie tyle spowodują odbarwienia, co pozostawią trudny do usunięcia osad z kamienia.

Czego nie robić

  • nie krój niczego bezpośrednio na blacie (od czego są deski do krojenia),
  • nie stawiaj gorących garnków bezpośrednio na blacie - używaj odpowiednich podkładek, np. korkowych,
  • nie stawiaj bardzo ciężkich przedmiotów, nie stawaj na blacie,
  • nie przesuwaj ciężkich przedmiotów po blacie, które mogą spowodować zarysowania,
  • nie pozostawiaj brudu i rozlanych płynów - ścieraj je na bieżąco,
  • unikaj używania środków czyszczących, które w swoim składzie zawierają kwasy (np. cytrynowy, fosforowy, mrówkowy, solny lub octowy).

Jak czyścić

Najlepszy efekt otrzymamy poprzez dwuetapowe czyszczenie:

  1. Umyj blaty ścierając blamy i usuwając reszty jedzenia; możesz użyć ciepłej wody, a w przypadku większych zabrudzeń odrobiny zwykłego płynu do mycia naczyń.
  2. Wytrzyj blaty do sucha.
  3. Za pomocą środka do mycia szyb (najlepiej oparty o alkohol i nietrujące środki, których można użyć do czyszczenia blatu w kuchni, a także nie zawierający żadnych kwasów oraz silikonu) oraz ściereczki z mikrofibry - polerujemy na połysk.

Uwaga: warto zaopatrzyć się w środki dedykowane do czyszczenia granitu, ponieważ wtedy będziesz mieć pewność, że nie wpłyną one niekorzystnie na kamień. Niektórzy kamieniarze odradzają stosowanie płynów do mycia naczyć oraz środków do mycia szyb zwłaszcza zawierających silikon.

Impregnacja

Blaty granitowe powinny być regularnie impregnowane najlepiej raz do roku. Dzięki temu blat będzie dobrze zabezpieczony przed zabrudzeniami i zachowa najlepszy wygląd. Stosowny impregnat z łatwością znajdziesz w sklepie. Przed impregnacją wyczyść dokładnie blat i wytrzyj do sucha. Impregnat należy rozprowadzić równomiernie pędzlem lub za pomocą szmatki, a po pewnym czasie wypolerować suchą szmatką. Koniecznie przeczytaj sposób użycia na impregnacie, który kupisz, ponieważ różnią się one między sobą np. czasem schnięcia.

Pamiętaj

  • Czyść blat na bieżąco, aby uniknąć plam i matowienia blatu; to także ważne dla zdrowia Twojego i Twojej rodzin,
  • Unikaj czyszczenia blatu środkami zawierającymi kwasy,
  • Pamiętaj o impregnowaniu blatu raz w roku.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Marta | 2020-06-16 10:04
Ja posiadam granitowy blat w kuchni, który zamawiałam na kamstone. Blat bardzo łatwo się czyści, wystarczy odrobina ciepłej wody. Gdybym wiedziała, że będzie to tak praktyczne to już dawno zdecydowałabym się na granitowy blat.