Jak poradzić sobie z molami spożywczymi?
Mole spożywcze najczęściej pałaszują w artykułach sypkich typu: makarony, mąki, kasze, a także w suszonych owocach, orzechach, przyprawach, czekoladzie czysuchej karmie kota lub psa.
Zwalczanie moli spożywczych polega na zastosowaniu odpowiedniego środka chemicznego, np. Raid czy Expel. Jednak najpierw powinniśmy przeprowadzić dokładną dezynfekcję miejsca, w którym znaleziono produkt zaatakowany. Najczęściej miejscem tym jest właśnie szafka kuchenna.
Należy wówczas zwrócić szczególną uwagę na szpary i tyły półek. Sprawdzić należy też opakowania produktów długo zalegających w naszej szafce. Najlepiej wszystko to wyrzucić i wymyć dokładnie szafkę środkiem czyszczącym.
Larwy moli mogą nawet przenikać przez niewidoczne dla nas dziurki w opakowaniach plastikowych. W tych miejscach można znaleźć gąsienice lub poczwarki w kokonach - otaczają opakowanie produktu prawie niewidoczną przez gołe oko nicią, dlatego warto jest usunąć z naszej szafki wszystkie produkty, w których jaja mogły pozostawić mole.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam