Jak urządzić małą kuchnię

Sfera  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 1)

Małe kuchnie mają wiele zalet – są urokliwe, przytulne i ciepłe. Niestety z powodu niewielkiej powierzchni ich funkcjonalność bywa ograniczona. Mogą też sprawiać wrażenie ciasnych i zatłoczonych. Jednak umiejętne rozplanowanie umeblowania, dobór kolorów i odpowiedniego sprzętu AGD pozwolą odzyskać utraconą przestrzeń.

 

Przy zagospodarowaniu małej kuchni warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Należą do nich przede wszystkim – minimalizm, jasne kolory i wybór sprzętu, który w jak najmniejszym stopniu będzie ograniczał niewielką przestrzeń.

Gra w kolory

Metraż kuchni jest nam dany niejako „z góry” i najczęściej nie jesteśmy w stanie zrobić wiele, aby go powiększyć. To, co nam pozostaje, to zastosowanie optycznych trików. Warto pomalować ściany na jasny, pastelowy kolor - stworzy to iluzję większej przestrzeni. Efekt ten spotęgujemy, malując listwy na jaśniejszą barwę niż same ściany. Warto zdecydować się na podłogę w jasnym kolorze, a przede wszystkim wystrzegać się nadmiernej dekoracji. Pamiętajmy, że kuchnia to pomieszczenie, w którym bardzo łatwo o zabrudzenia. - Podczas gotowania unoszą się opary, przez co na ścianach i meblach gromadzi się tłuszcz i brud. Nie tylko wygląda to nieestetycznie, ale także przyciemnia jasne powierzchnie. W małej kuchni, z powodu ograniczonej przestrzeni, dzieje się to szczególnie szybko, dlatego warto rozważyć zaopatrzenie się w odpowiedni okap, który pochłonie nieprzyjemne zapachy, tłuszcz i szkodliwe związki chemiczne powstające podczas gotowania - radzi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko, zajmującej się produkcją okapów kuchennych.

Minimalizm meblowy

Nawet w małej kuchni warto wydzielić strefy - przechowywania, gotowania i zmywania. Umiejętne ich zintegrowanie pomoże nam wykorzystać w pełni niewielką przestrzeń. Kluczowy przy urządzaniu małej kuchni jest dobór mebli. Najlepiej zdecydować się na niskie szafki, a także zrezygnować z szafek górnych. Sprawdzą się wszelkie przeszklenia, które optycznie powiększą przestrzeń. Warto zainstalować duży, przynajmniej 80-centymetrowy blat kuchenny i zrezygnować z otwieranych skrzydłowo drzwiczek na rzecz osłon przesuwnych, rolet i żaluzji. W pasie pod ścianą będzie można wtedy umieścić schowki na łyżki, noże i pozostałe przyrządy kuchenne. Sprawdzą się także szafki i stoliki na kółkach oraz półki nad blatem, w których przechowywać będziemy drobne sprzęty niezbędne przy pracach kuchennych. 

Niezbędne AGD

W kuchni musimy wygospodarować także miejsce na zlew, piekarnik czy lodówkę. Dobrze będzie zastanowić się, jakie są nasze rzeczywiste potrzeby i zdecydować się na nieco mniejsze sprzęty. Warto poszukać kompromisów - jeśli mamy zmywarkę, nie będzie nam potrzebny zlew dwukomorowy, jeśli rzadko używamy mrożonek, wystarczy lodówka z niewielkim zamrażalnikiem. Można też rozważyć wybór urządzeń wielofunkcyjnych, np. piekarnika pełniącego także rolę mikrofalówki. - Wbrew pozorom sprzęt AGD nie musi zajmować wiele miejsca. W przypadku niezbędnego w kuchni okapu, można zdecydować się na małą, równie wydajną co większe, wersję. Dobrym rozwiązaniem będzie okap teleskopowy lub okap do zabudowy. W przypadku tego pierwszego wysuwamy go tylko na czas gotowania, przez resztę dnia jest schowany pod szafką. Drugi z kolei, z racji faktu, że jest całkowicie zabudowany szafką, pozostaje praktycznie niewidoczny - radzi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko. 

Światło poszerza

Niezwykle ważnym elementem w małej kuchni jest oświetlenie. Jeśli dysponujemy dużym oknem, starajmy się go nie zasłaniać i dobrać jasne, przepuszczające światło zasłony czy rolety. Jeśli okno jest niewielkie lub nie ma go wcale, szczególną uwagę należy zwrócić na oświetlenie sztuczne. Oprócz głównego, dającego silne, jasne światło, można zainstalować także lampy halogenowe nad blatem. Aby nie utrudniać światłu rozjaśniania naszego wnętrza i nie stwarzać wrażenia bałaganu, ozdobne bibeloty ograniczmy do minimum. Dzięki temu będziemy mieli także ułatwione zadanie w trakcie sprzątania - nie będziemy musieli oczyszczać ich z kurzu i tłuszczu. 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~Iga | 2015-04-17 12:48
W małej kuchni warto zastosować białe meble i jasne dodatki. Firankę lepiej zastąpić roletą czy plisą.
www.domowyazyl.blogspot.com
~Monia | 2013-10-17 10:55
Wbrew pozorom okap jest urządzeniem niezbędnym w kuchni. Wiadomo, że w przypadku małego pomieszczenia ciężko coś wybrać i zdecydować się, z czego zrezygnować. Ale przenośny piekarnik np. możemy ustawić na werandzie, która znajduje się w pobliżu kuchni, podobnie jak dużą zamrażalkę. Moja kuchnia również jest małą (mieszkamy w bloku)i zastanawiam się nad zakupem odpowiedniego okapu. Małe, ale funkcjonalne okapy produkuje np. Mastercook (zobacz tutaj: http://www.niezawodne-agd.pl/okapy ). Nie zrezygnowałabym w kuchni z okapu, ze względu na jego istotną funkcję: konserwowanie pomieszczenia, usuwanie niepotrzebnych zapachów i gazów, etc. Pozdro dla blogera.