Jak urządzić małą kuchnię w bloku?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Urządzenie małej kuchni to, wbrew pozorom, duży problem. Trzeba włożyć mnóstwo wysiłku, aby stała się ona wygodna i funkcjonalna.

Oto sposoby, dzięki którym nawet najmniejsza kuchnia stanie się optycznie większa:

  1. Jeśli kuchnia jest zamknięta, warto otworzyć ją na inne pomieszczenia. Taki zabieg spowoduje, że wpadnie do niej więcej światła, a na granicy z pokojem będzie można ustawić stół z krzesłami. Miejscem wyznaczającym oba pomieszczenia może być kolor ścian lub podłoga;
  2. Kupując meble kuchenne, warto zwrócić uwagę na to, aby szuflady i szafki dochodziły do końca ściany. Zdarza się bowiem, że blat jest głębszy od szuflad i wówczas niepotrzebnie zajmuje cenne miejsce;
  3. W kuchni większej niż 4m2, można zamontować kilka wiszących szafek, ale nie w jednej wielkiej bryle - każda z nich powinna być inna. Przeszklone lub matowe fronty, podświetlone od środka, dają wrażenie przestrzeni. Z kolei fronty wykonane ze stali, odbijają światło i dzięki temu optycznie powiększają kuchnię;
  4. Głównym miejscem pracy w kuchni jest blat. Ale po wstawieniu kuchenki i zlewozmywaka, nie pozostaje go zbyt wiele. Dlatego wygodniej i przede wszystkim bezpieczniej będzie pozostawić na blacie te najbardziej potrzebne rzeczy - zagracając i tak już niewielką powierzchnię, można sobie tylko utrudnić pracę i sprzątanie;
  5. Warto, oczywiście w miarę możliwości, zastosować reling w okolicach zlewozmywaka. Można zawiesić na nim wiele funkcjonalnych uchwytów, koszyczków czy haczyków, choćby na płyn do mycia naczyń lub ręczniki papierowe;
  6. Na rynku dostępne są rożnego rodzaju udogodnienia, np.: uchwyty na przyprawy, montowane po wewnętrznej stronie drzwi szafek. Dzięki temu, można szybko i wygodnie korzystać z potrzebnych przypraw bez konieczności przeglądania kolejnych szuflad. Systemy relingów potrafią wykorzystać przestrzeń między dolnymi a górnymi szafkami, nie przytłaczając i tak już małej kuchni;
  7. Nie należy montować cokołu przy dolnych szafkach - warto zostawić widoczne nóżki, gdyż dzięki temu kuchnia nabierze lekkości. Małe pomieszczenia lubią jasne, surowe kolory, dlatego należy zrezygnować z ciężkich zieleni, granatów i brązów. W jasnych barwach kuchnia wyda się większa i bardziej przestronna;
  8. Projektując małą kuchnię, nie należy jej maksymalnie zabudowywać - to jeszcze bardziej przytłoczy niewielkie pomieszczenie. Mimo braku miejsca, warto jednak wygospodarować choćby kawałek ściany na otwartą półkę - można na niej ustawić jakiś cenny, odzwierciedlający charakter gospodarza, drobiazg;
  9. W kuchni wszystko powinno być na swoim miejscu, niestety nie zawsze tak jest. Warto pozbyć się rzeczy, które są sporadycznie używane lub nie mają nic wspólnego z gotowaniem (przenieść je do innego pomieszczenia lub wyrzucić).

Odpowiednia organizacja pozwoli odnaleźć się podczas pracy w kuchni i sprawi, że każdy z domowników będzie się w niej dobrze czuł.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: