Jak zmywać naczynia - szybciej, łatwiej i taniej
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 0)
Nawet jeżeli masz zmywarkę, to część rzeczy wymaga mycia ręcznego. Przeczytaj jak zrobić to szybciej, łatwiej i taniej.
- Zatkaj zlewozmywak i zbierz brudne naczynia w zlewie.
- Zalej wszystko gorącą wodą i dodaj na koniec płyn do mycia naczyń. Ilość płynu zależy od wielkości zlewu, dodajemy ok. jednej łyżeczki płynu na 5 litrów wody. Zazwyczaj wystarczą 2 małe łyżeczki płynu do zmywania naczyń.
- Poczekaj aż woda w zlewie przestygnie do temperatury pozwalającej na komfortowe zmywanie.
- Zmywaj naczynia w wodzie z płynem - nie odkręcaj kranu i zostaw płukanie na koniec, a umyte naczynia przeznaczone do płukania przekładaj do drugiej komory zlewozmywaka,
- Dla większości naczyń o wiele bardziej skuteczna i szybsza w użyciu od zwykłej gąbki jest szczotka,
- Po umyciu wszystkich naczyń odkręć wodę i opłucz naczynia przekładając je na suszarkę; znakomicie sprawdzają się krany z wyciąganymi końcówkami prysznicowymi.
Dodatkowe wskazówki
- większość naczyń będzie o wiele łatwiej zmywać, jeżeli zaraz po użyciu spłukasz je wodą lub włożysz do zlewu wypełnionego wodą. To zaschnięte resztki jedzenia sprawiają zawsze najwięcej problemów, ale nie powinieneś zalewać wodą rozgrzanej patelni albo garnka, a już w szczególności rozgrzanego oleju, co grozi Tobie poważnymi poparzeniami,
- przypalone i przyschnięte resztki dobrze jest zalać wcześniej wodą i pozwolić, aby rozmiękły,
- przypalony garnek łatwo wyczyścisz posypując spaleniznę odrobiną proszku do prania i zalewając odrobiną wody, pozostawiając na ok. 2 godziny; w cięższych przypadkach podgrzej garnek z wodą i proszkiem,
- jeżeli od zmywania naczyń Twoja skóra robi się sucha i popękana najlepszym sposobem będzie używanie gumowych rękawiczek.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam