Historyczny hot-dog w zdrowej odsłonie
Chociaż hot-dog kojarzy nam się bezpośrednio ze Stanami Zjednoczonymi, jego historia rozpoczęła się znacznie bliżej Polski – we Frankfurcie nad Menem. Powstanie parówek (słynne dziś frankfurterki) przypisuje się właśnie temu miastu. Parówka do USA powędrowała razem z niemieckimi emigrantami. Jeden z nich otworzył w Stanach budkę z „dachshundami”, czyli jamnikami w bułce mlecznej. Kształt parówki po prostu przypominał komuś małego jamnika. Stąd blisko już do hot-doga, czyli gorącego psa.
Oficjalne święto hot-doga obchodzone jest na całym świecie 4 lipca. Tego dnia z pewnością możemy sobie pozwolić na „wypasioną” wersję, czyli hot-doga w pszennej bułce z dodatkiem ketchupu, majonezu i prażonej cebulki. Nie jest to jednak najzdrowsze rozwiązanie. Od kilku lat hot-dogi kojarzą nam się głównie z szybką przekąską, którą można kupić na stacji benzynowej. Gruba bułka, niewiadomego pochodzenia kiełbaska i bardzo kaloryczne sosy to prawdziwy zamach na nasze zdrowie. Każde (nawet najbardziej kaloryczne danie) można jednak nieco zmodyfikować i sprawić, że będzie wciąż naprawdę pyszne. W przypadku hot-doga potrzebna jest naprawdę niewielka modyfikacja. Przede wszystkim postawmy na zdrowe pieczywo. Ideałem byłaby bułka żytnia, jeśli jednak na taką nie trafimy, nie kupujmy gotowego pieczywa przeznaczonego specjalnie do hot-dogów. Takie bułki nie mają wiele wspólnego z prawdziwym wypiekiem – są naszpikowane ogromną ilością konserwantów i spulchniaczy. Bardziej doświadczeni kucharze mogą spróbować upiec bułkę samodzielnie. Drugim składnikiem jest parówka, to ona decyduje o całym smaku hot-doga.
– Parówki powinny być wysokiej jakości, z dużą zawartością mięsa. Przed włożeniem do bułki najlepiej równomiernie je obsmażyć, np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu. Idealne do tego typu przekąsek będą parówki „Paryżanki”, znane i cenione przez konsumentów – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Zrezygnujmy też z bardzo kalorycznych i chemicznych sosów. Postawmy na musztardę i ketchup albo sos przygotowany na bazie jogurtu.
Poniżej przedstawiamy przepis na zdrowe hot-dogi. Po ich spróbowaniu już nigdy nie sięgniesz po hot-doga na stacji benzynowej!
Pyszne hot-dogi z pastą z avokado
Składniki:
- 2 podłużne bułki pełnoziarniste
- 2 parówki Paryżanki ZM Pekpol
- mała papryczka chilli
- ½ awokado
- 50 g twarogu chudego
- ½ pomidora
- ½ ząbka czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado rozdrobnić widelcem razem z twarogiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Bułki przeciąć na pół i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty. Parówki podgrzać w wodzie lub podgrillować i ułożyć w bułkach razem z pastą z awokado i posiekanymi w kostkę pomidorami. Na wierzchu ułożyć pokrojoną papryczkę.
Smacznego!
O firmie:
ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku 40 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem są parówki „Paryżanki”, które już po raz trzeci zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam