Jagody w roli głównej - przepis na domowe jagodzianki

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przedstawiamy niezawodny przepis na puszyste i bardzo aromatyczne bułeczki z jagodowym nadzieniem.

Składniki (na ok. 15 sztuk)

Zaczyn:

  • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 łyżeczki cukru.

Ciasto:

  • 120 g masła,
  • 3/5 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka skórki z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Nadzienie: 25 dag jagód oraz 3/4 szklanki cukru.

Do posmarowania bułeczek: żółtko i cukier.

Sposób wykonania:

  1. Drożdże, mąkę i cukier rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Garnek z zaczynem owijamy plastikową folią i odstawiamy na 30 minut.
  2. W dużej misce ubijamy masło, stopniowo dodajemy cukier, a następnie zaczyn. Na mniejszych obrotach miksera dodajemy: żółtka, mleko, mąkę, skórkę cytrynową, wanilię oraz sól.
  3. Kiedy ciasto będzie gładkie, formujemy je w kulę i owijamy plastikową folią wysmarowaną masłem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i z każdej robimy placuszek, który wypełniamy jagodami wymieszanymi z cukrem. Uformowane bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy z wierzchu cukrem.
  5. Jagodzianki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut lub do czasu, gdy się zarumienią.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: